HDP, Kürtçe öğretmenlerinin mağduriyetini Meclis'e taşıdı

HDP, Kürtçe öğretmenlerinin mağduriyetini Meclis'e taşıdı

HDP Milletvekili Yıldırım, Kürdoloji bölümlerinden 1500 dolayında öğretmen adayının mezun olmasına rağmen atama yapılmayarak ciddi bir mağduriyete yol açıldığını belirterek, hükümete, 'Kürtçe Seçmeli Ders’ uygulamasının köklü bir çözüm getirip getirmeyeceğini sordu.

'MEZUN OLDULAR, YETERLİ PUANI ALDILAR AMA ATANMIYORLAR'

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Kürtçe seçmeli dersler ve Kürtçe öğretmenlerinin mağduriyeti hakkında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Yıldırım, Bakanlığın önerisiyle 2012 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi başta olmak üzere Dicle, Bingöl ve Muş Üniversitelerinde Kürtçe öğretmen yetiştirmek üzere tezsiz yüksek lisans programlarının açıldığını hatırlattı. Yıldırım, söz konusu dönemden itibaren üniversitelerin Kürdoloji bölümlerinden 1500 dolayında öğretmen adayının mezun olmasına ve yeterli KPSS puanları almış olmalarına rağmen, hala atamalarının yapılmayarak ciddi bir haksızlığa ve mağduriyete sebep olunduğunu kaydetti.

'SEÇMELİ DERS KÖKLÜ VE RADİKAL ÇÖZÜMÜNÜZ MÜ?'

HDP'li Yıldırım, Bakan Avcı'ya, 'çözüm süreci'nde çözüme kavuşturulması gereken en önemli sorunlardan biri olan anadil sorununun, belli üniversitelerde ‘Yaşayan Diller’ başlığı altında toplanıp okullarda ‘Kürtçe Seçmeli Ders’ uygulaması ile okutulmasının köklü ve radikal bir çözüm getirip getirmeyeceğini sordu.

Kürtlerin en temel insani hakkı olan anadilinde eğitim hakkının bir politik pazarlık konusu yapılmasının ve hükümetin sürekli ‘anadil eğitimi ile ilgili projelerimiz var’ demesine rağmen bugüne kadar somut bir adımın atılmamış olmasının gerekçelerini de soran Yıldırım, seçmeli Kürtçe dersini seçen on binlerce öğrenciye hangi öğretmenlerin ders verdiği ve bu öğretmenlerin hangi kriterlere göre belirlendiği hakkında bilgi istedi. Yıldırım, şu soruları da yöneltti:

'KÜRTÇE ÖĞRETMEN ATAMALARIYLA İLGİLİ PLANINIZ NEDİR?'

"Nüfusu 20-25 milyon arası olarak tahmin edilen Kürtlerin en acil problemlerinden biri olan anadil sorununun çözümü için sembolik bile olsa rahatlatıcı bir önlem olarak kabul edilen Kürtçe öğretmen atamalarında yeterliliğini tamamlamış ve atanmayı bekleyen yaklaşık 1500 Kürtçe öğretmen adayına rağmen bundan önceki atama döneminde Kürtçe öğretmenliğine sadece 17 kontenjan ayrılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

'Seçmeli Kürtçe Dersi' uygulamasına başvuru yapan öğrencilerin gerçek sayısının çok daha fazla olduğu, okullarda Kürtçe öğretmenin bulunmadığından dolayı okul idarelerinin bu talebi karşılayamadığına dair velilerden gelen şikâyetleri nasıl değerlendiriyorsunuz? 

2014-2015 öğretim yılında Kürtçe (Kurmancî ve Kirdmançkî / Zazaca) ile ilgili olarak Bakanlığınızın her hangi bir açıklamadan imtina ile kaçınmasının sebebi nedir? Bakanlığınız diğer seçmeli derslere başvuran öğrencilerle ilgili açıklamalarda bulunurken neden Kürtçe Seçmeli Ders uygulamasına başvuran öğrenci sayısıyla ilgili net ve resmi bir açıklama yapmamaktadır?

İlk uygulamaya konulduğu dönemlerde insanlarda sembolik de olsa büyük umutlar yaratan ‘Kürtçe Seçmeli Ders’ uygulamasında öğrencilerin yeterli düzeyde bu derslere rağbet etmemesinin en büyük sebepleri, Kürtçe öğretmenlerin azlığı, okul idarelerinin bazı öğrencileri başka seçmeli derslere yönlendirmesi, ders seçme işlemlerinin okulun bitmesine bir hafta kala kısa bir zaman dilimine sıkıştırılması ve velilerin çoğunun bu derslerden haberdar olamamasıdır. Tüm bu sorunlarla ilgili bakanlığınızın bir çözüm stratejisi var mıdır? Var ise bu strateji nedir?

Önümüzdeki dönemlerde Kürtçe öğretmen atamaları ile ilgili bir planlamanız var mıdır? Söz konusu planlama var ise bu planlamanın içinde hangi tarihte kaç Kürtçe öğretmeni atamayı düşünüyorsunuz? Bakanlığınızın belirlediği Kürtçe öğretmen açığı ne kadardır? Şubat ayında kaç Kürtçe Öğretmeni atamayı düşünüyorsunuz?"