HDP kongresi sürüyor: Çözüm Öcalan

HDP'nin 4'üncü Olağan Kongresi konuşma ve mesajlarla devam ediyor. "Çözüm Öcalan" ve "İnşa etme zamanı" vurgularının öne çıktığı kongreye, 28 ülkeden katılım sağlandı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Ankara’daki 4'üncü Olağan Kongresi devam ediyor.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, kongrede konuştu.  

ŞENOĞLU: İNŞA ETME ZAMANI

Şenoğlu, kongrede halkların bir araya geldiğini belirterek, “Burada geleceklerini kurmak isteyenler var. Kendi çözümlerini ortaya koymak isteyenler var. Burada yeni yaşamı kurmak isteyenler var. Bunun için burada meclis görüyoruz. Büyük insanlığın, halkların Meclis’i var. Burada Gezi’nin direnişi var. Onun ruhu var. Kobanê serhildanının inadı var, zaferi var. Rojava’nın kahramanlığı var. Tecrit direnişinde açlık grevine yatanların, ölüm orucu direnişinin zaferi var. Burada biz varız” ifadelerini kullandı.  
Şenoğlu, "Görevimiz, bu halkların meclisini sokak sokak, okul okul, köy köy, ilçe ilçe, işyeri işyeri inşa etmektir" diye belirtti.

ÖZTÜRK: SORUNLAR ÖCALAN'LA ÇÖZÜLÜR

Öztürk ise Kürtçe yaptığı konuşmada, "Bu sistemin adı faşizmdir. Halkımız faşizme karşı sürekli direndi, bu direnişi de bugüne kadar getirdi. Yüz yıldır bu zihniyet halkların inkarını, özellikle Kürt halkının inkarını sürdürdü. Geldiğimiz noktada Kürt halkının, sivil toplum kuruluşlarının tasfiyesi değil, faşist sistemin tasfiyesidir. İmha ve inkâr ile Türkiye’nin sorunlarını, özelde Kürt sorununu çözemezsiniz” diye konuştu.
Kürt sorunu ve Türkiye’nin temel sorunlarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılmasıyla çözülebileceğine vurgu yapan Öztürk, “Sayın Öcalan, sadece Kürt halkı için değil, Türkiye halkları ve Ortadoğu halkları için tarihi bir role sahip. Yol yakınken bu yanlıştan dönün. Rusya yaranıza derman olmaz, Amerika çare olmaz. Tek çözüm Sayın Öcalan’dır” dedi.
Kürtler arası ulusal birliğe de değinen Öztürk, “Ulusal birlik Kürt halkının tarihi fırsatıdır. Bunu sağlarsak, bu yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacaktır” diye kaydetti.

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ'DAN MESAJ

HDP'nin rehin tutulan eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın mesajında öne çıkan bölümler de şöyle:
"(...) Milyonları durdurmaya gücü yetmeyen Nemrut’un partisi daha şimdiden üç parçaya bölündü ama NUH’UN GEMİSİ dimdik ayakta yek vücut bir şekilde menziline süzülüyor kararlılıkla.
Şimdi hedef halkın iktidarını kurmaktır artık, hepimizin yolu açık olsun.
Zindandayız şimdi, ama bilin ki yüreğimiz yangın yeri. Biz direnmeyi sizden öğrendik gençler. Dik durmayı sizlerden kadınlar, analar. Umudu gözlerinizde gördük, isyan seslerinin yankılandığı meydanlarda. İlle de sevdik sizi ve çok çok özledik hepinizi."

GENİŞ KATILIM

Kongreye, birçok çevreden çok yoğun katılım gerçekleşti.  
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Sinan Tutal, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın yanı sıra birçok siyasi parti temsilcisi katıldı.
Aralarında Şair Ahmet Telli, Yazar Oya Baydar ve Fikret Başkaya’nın da olduğu birçok aydın da kongrede yerini aldı.
Roboskî aileleri, Barış Anneleri, Mehmet Tunç’un ailesi, Mehmet Yavuzel’in ailesi, HDP’nin Amed'de bombalanan mitinginde iki bacağını kaybeden Lisa Çalan, Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, Figen Yüksekdağ’ın, Orhan Doğan’ın, Sêvê Demir’in, Ayten Becet, Zülküf Gezen’in aileleri kongrede yerlerini aldı. TUHAD- FED, ÖHD, Asrın Hukuk Bürosu, ÇHD avukatları da kongrenin katılımcıları arasındaydı.  
Kürdistani ittifak partilerinden İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç ve Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD) üyeleri kongredeydi.
Kongreye CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ve Gelecek Partisi Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün katıldı. Davet gönderilen İYİ Parti’den kongreye katılım olmadı.
AKP’nin kurucularından ve yeni parti kuruluşu sürecinde olan Ali Babacan, kongreye mesaj gönderdi.
Kongreye katılım sağlamayan uluslararası alandan siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin videolu mesajları kongrede yayımladı. Plaza de Mayo Anneleri’nden Nora Morales Cortinas’un videolu mesajı da alkışkandı.

28 ÜLKEDEN KATILIM SAĞLANDI

Tunus, Filistin, Ürdün, Fas, Kıbrıs, İsveç, Batı Şeria, Fransa, Galiçya, Almanya, Avusturalya, Lübnan,Yunanistan, Bask, Mısır, İtalya, Katalonya, Danimarka, Norveç, İngiltere, İskoçya, Portekiz, Finlandiya, İsviçre, İspanya, Ermenistan ve Irak başta olmak üzere 28 farklı ülkeden konuk HDP kongresine katıldı.  
Kongreye, 30’dan fazla siyasi parti temsilcisi, Ortadoğu'dan çok sayıda kadın örgütü katılıyor.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Birleşik Sol Grup Başkanı Tiny Kox, Avrupa Özgür İttifakı Başkanı Lorena Lopez de Lacalle, Avrupa Sosyalistleri Partisi Genel Sekreter Yardımcısı, Giacomo Filibeck, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyesi Nikos Androulakis kongreye katılan konuklar arasında.