HDP için gençlik öznedir

Genç adaylardan Abdurrahim Durmuş, HDP’nin diğer partiler gibi gençleri sembolik değil, kesin seçilecek yerlerden aday gösterdiğini belirterek, "Gençliği çözüm öznesi olarak görüyor" dedi.

HDP’nin Amed 10. Sıra Milletvekili Adayı Abdurrahim Durmuş, aday olma nedenini, gençliğin sorunlarını ve çevresindekilerin aday olmasına ilişkin fikirlerini paylaşarak, “Siyasete girme isteği taşıyan bir genç kendini geliştirmişse halkımızı umutlandırıyor. ‘Gençler yapamaz’ algısı kırılıyor” dedi.

Genç adaylar, HDP’nin genç kitlelere ulaşması adına ciddi bir renk ve motivasyonun kaynağı olarak duruyor. Amed’de seçim kampanyasına hız veren HDP’nin, seçim çalışmalarını yüklenenler arasında genç aday Abdurrahim Durmuş da var. Durmuş, HDP’nin Amed 10. sıra adayı. Aslen Cizreli ve daha önce yaklaşık 6 yıl politik gerekçelerden dolayı cezaevinde tutulmuş. Durmuş, ANF’nin sorularını yanıtladı.

GENÇ ADAYLAR UMUT VERİYOR

Seçim kampanyasının yaklaşık bir aydır başladığını hatırlatan Durmuş, şunları paylaştı: "Halk genelde vekillerin yaş olarak büyük olmasına alışmış. Meclis’te sürekli yaşça büyük veya yaşamda tecrübeli olan vekilleri gördükleri için genç adaylara yaklaşımları biraz şaşkınlık derecesinde oluyor. Tabii genç adayları görünce umutları yenileniyor ve memnun oluyorlar. Beklenti ve umutlarının fazla olduğunu da dile getiriyorlar. Dolayısıyla büyük bir coşku ortaya çıkıyor.”

‘GENÇLER YAPAMAZ’ ALGISI KIRILIYOR

Gençlerin siyasetin kirli yanlarına bulaşmadığını bilen halkın, kendilerine büyük sorumluluk yüklediğini kaydeden Durmuş, şöyle devam etti: "Onlara cevap olmak istiyoruz. Meclis’te de buna gayret edeceğiz. Genel milletvekili profili halkta olumsuz bir tabloya sahip. Bizi gördüklerinde biraz bu anlayış da kırılıyor açıkçası. Demek ki gençler de yapabiliyor algısı gelişiyor. Özellikle bir genç kendini bu konuda geliştirmişse onları düşündürtüyor. Bir memnuniyet hali çıkıyor ortaya. ‘Gençler yapamaz’ algısı kırılmaya başlıyor.”

DEVLETİN BASKI VE ŞİDDETİ

Siyasete girmeye nasıl karar kıldığını ve bu zor işin üstesinden nasıl geleceğini sorduğumuz Durmuş, şöyle yanıt verdi: "Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki her dakikasında siyaset var. Çocukluğumuz hep siyasetin hakim olduğu bir ortamda geçti. Böyle olmasını tabii ki istemezdik ama devletin Kürdistan’daki politikaları Kürt çocukları için bunu biraz mecbur kılıyor. Türk devletinin Kürt çocuklarına ve gençlerine yaklaşımı baskı ve şiddete dayalı olduğu için onlar da kendilerinin koruyan bir mekanizmayı öne çıkarıyor. Ben de bu süreçleri tek tek yaşadım. Cezaevine atıldım, devletin baskı ve şiddetini yaşadım. Sadece ben değil, birçok Kürt genci bunları yaşıyor. Ben de bunları neden yaşadığımızı sorguladım. Bu sorgulamanın sonucudur bulunduğum yer.”

ÇEVREMDEKİLERİN KAYGILARI VARDI

Adaylık sürecine dair yaşadıklarını da dile getiren Durmuş, içinden geldiği toplumun siyasete ilişkin bakış açılarının olumlu olmadığını söyledi. Durmuş, “Hem böylesi yaklaşımlar hem de Kürt siyasetinin içerisinde yer alırsan kimi şeyleri göze alman gerekir düşüncesiyle konuşanlar da vardı. ‘Siyaset yapmak için özgür bir alana sahip olmadığımız için sen siyasete girersen baskılarla karşılaşacaksın’ diyenler oluyordu. Onları ikna etme sürecinden geçtim. Yani gönülsüz de olsa bir kabullenme söz konusu. Çevremdekilerin kuşkuları var. Çünkü yaşadığımız ortam demokratik ve özgür bir ortam değil” şeklinde konuştu.

BAŞLANGIÇ İÇİN ADIM

Toplum nazarında gençliğin yeri ve misyonun sadece sokak çalışması yürütmek ve devletin baskılarına karşı canından vazgeçecek ölçüde mücadele etmek olduğunun altını çizen Durmuş, şunları vurguladı: “Gençlerin legal siyasette de önlerinin açık olduğunu görmek gerekir. Gençlik ile ilgili tüm olumsuz ve alışagelmiş algıları kıracağız. Bugün biz başlangıç için bir adım attık. Gençlerin artık şunu da düşünmesi gerekir; Şimdiye kadar siyaset alanı neden gençlere kapalıydı ve neden sadece HDP bunun önünü açtı? Biz diğer siyasi partileri de görüyoruz. Gençleri sembolik olarak ve seçilmeyecek bölgelerden aday gösteriyorlar. Sistem partileri gençliği bir araç olarak görüyor, bir çözüm gücü olarak görmüyor.

HDP, GENÇLİĞE ÖNCELİK VERİYOR

HDP her topluluğun demokrasi ve barış mücadelesi içerisinde yer almasını istiyor. O yüzden bu alanı gençlere de açtılar. Biz birkaç aday arkadaş olarak kesin seçilebilecek yerlerden gösterildik. HDP’nin toplumun ve gençliğin gerçekliği karşısında var olan ciddiyetini gösteriyor. Biz de sorunlarımızın öznesi olarak, çözümlerimizin de öznesi olmak istiyoruz. Bu anlamda tüm gençlerin HDP’nin gençliğe verdiği önceliği düşünmesi gerekiyor.”

SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ

HDP Amed 10. sıra milletvekili adayı Abdurrahim Durmuş, gençliğin hiçbir toplumsal ve ideolojik farklılık gözetmeksizin bir araya gelip sorunlarını tartışabilmesi gerektiğini belirterek, "Biz HDP’nin genç adayları olarak toplumun tüm sorunlarına cevap olmaya çalışacağız. Biz bunları gençlik adına yapacağız. Bireysel bir çalışma olmayacak. Ben Abdurrahim olarak var olan sorunları çözeceğim demiyorum. Tüm gençler olarak bir araya gelip sorunlarımızı çözeceğiz. Böyle bir ruhla tüm toplumun sorunlarını çözme gücü olabiliriz.”