HDP, Hopa'daki felaketi Meclis'e taşıdı
HDP Milletvekili Oluç, Hopa'daki sel felaketinden AKP politikalarının sorumlu olduğunu belirtti.
HDP Milletvekili Oluç, Hopa'daki sel felaketinden AKP politikalarının sorumlu olduğunu belirtti.
HDP Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, Hopa'daki sel felaketi hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Oluç önergesinde, Hopa’da yağmurun sel felaketine dönüşmesi, bu felaketin ölümlerle sonuçlanıp en az sekiz kişinin hayatını kaybetmesinin, Karadeniz’in doğal dengesini bozan, ekosistemi tahrip eden AKP iktidarının yanlış politikalarını bir kez daha büyük bir acıyla ortaya serdiğine dikkat çekti.
'FELAKETİN ALT YAPISI HAZIRLANDI'
Doğu Karadeniz’de 23 Ağustos’tan itibaren devam eden yağış sonrasında Hopa’da sokak ve caddelerin göle döndüğünü, Arhavi-Hopa-Fındıklı arasında Karadeniz Sahil Yolu'nun ulaşıma kapandığını belirten Oluç, "Ayrıca Hopa-Borçka-Artvin karayolunda sel suları nedeniyle ulaşım sağlanamadı. Yağış sonrası meydana gelen sel, bir kez daha kentlerde plansız yapılaşmanın, rant için imar planlarıyla oynamanın halkın yaşam güvenliğini nasıl tehlikeye attığını gösterdi. Doğu Karadeniz’deki yoğun yağış sonrasında Hopa’da gerçekleşen sel ve heyelan sonucu Hopa Çayı üzerine kurulu yerleşim bölgeleri tamamen sular altında kaldı" dedi.
Karadeniz gibi riskli bölgelerde zeminin yapısını bozacak, ekolojik dengeleri bozacak müdahalelerden kaçınmak gerekirken, son yıllarda bu felaketin altyapısını hazırlayan projelere imza atıldığını kaydeden Oluç, şunlaru ifade etti:
"Karadeniz’e ait ne varsa, derelere, ormanlara, yaylalara rant uğruna pervasızca saldırılıyor. Bundan dolayı bugün yaşanılan felaket bir kader değil cinayettir. Sorumluları da rant uğruna uygulanan politikalar, uygulayıcısı olan merkezi ve yerel politikacı ve bürokratlardır.
AKP iktidarı, "en iyisini biz biliriz, sizden öğrenecek değiliz" söylemi ile yerleşik halkın, derneklerin, odaların, sendikaların, siyasi partilerin, yurttaş girişimlerinin, köylerde yaşayan insanlarımızın bütün uyarılarına ve karşı duruşlarına rağmen dere yataklarını imara açarak, HES ve madenlere ardı ardına ruhsat vererek, doğayı tahrip eden ‘Yeşil Yol’ gibi projeleri birer birer hayata geçirerek Karadeniz’in doğal dengesini bozdu ve bozuyor."
SİYASAL VE FİİLİ SORUMLULARI KİM?'
HDP'li Oluç, Başbakan Davutoğlu'ndan şu sorularına yanıt istedi:
"Hopa’da yaşanan felaketin nedenleri sizce nelerdir? Hangi kararlar bu sonuçları doğurmuştur? Yaşanan felaketin siyasal ve fiili sorumluları kimlerdir?
Plansız kentleşme, HES’ler ve dere yataklarının imara açılması gibi yanlış politikalar ve uygulamaların bu felaketin yaşanmasında rolü olduğunu düşünüyor musunuz?
'HES’ler sellere neden olmaz, bunu ileri sürenler yanılıyor' diyerek bu felaketin altyapısını olgunlaştırmış olanlar hakkında bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?
Hopa’da su kanallarının yetersizliği konusundaki eleştirileri dikkate almayan yerel yöneticiler hakkında bir işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?
Metin Lokumcu’nun karşısına anında dikilen ‘devlet gücü’, yaşanan felaket sırasında ve sonrasında müdahale etmekte neden yetersiz kalmıştır? Balçıklar içinde kalan Hopa’da elektrik ve suyun kesilmesinin ve yardıma gelen yetkililerin yetersiz olmasının nedenleri nedir?
Devlet Su İşleri (DSİ), dere etrafında bulunan yerleşim alanları için taşkın haritası çıkarmış mıdır? Yerleşim bölgeleri bu taşkın haritasına göre mi planlanmıştır? Taşkın alanları üzerinde inşa edilen yerleşim yerleri nerelerdir?
Bugüne kadar DSİ, taşkın alanında bulunan kaç bölgenin imara açılmasını onaylamıştır? Taşkın alanların imara açılmasına hangi belediyeler önayak olmuştur? Bu konuda denetimler yapılmış mıdır? Yapılmadıysa sorumlusu kimlerdir?
Selde meydana gelen yaralanma ve ölüm olaylarında dere yataklarının değiştirilmesi, eksik denetim yapılarak kaçak binalara izin verilmesi, çarpık kentleşme, meteoroloji tarafından gerekli uyarıların yapılmaması gibi nedenlerin olduğunu düşünüyor musunuz? Bu konuda sorumluların ortaya çıkarılması için herhangi bir soruşturma açılacak mı?
Tüm bu yaşananlardan sonra hala Karadeniz’de süren ‘Yeşil Yol’ projesine devam etmeyi düşünüyor musunuz?
Yaşanan felaket sonrası sel mağdurlarının zararlarının tespit edilmesi ve zararlarının karşılanması için neler yaptınız?"