HDP'den uyarı: Çiftçinin toprakları gasp edilecek

HDP Ekoloji Komisyonu, AKP'nin ekosistemi tahrip edecek ve çiftçinin topraklarını gasp etmenin önünü açacak tasarıya tepki gösterdi.

HDP Ekoloji Komisyonu, Meclis’te görüşmeleri devam eden ve su havzalarının, tarım alanlarının, ormanların, rant alanlarına dönüşmesini beraberinde getirecek düzenlemeler içeren Devlet Su İşleri kanun tasarısına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Komisyon adına HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, HDP Ekoloji Komisyonu Üyesi Birsen Kaya Altınörs ve HDP Ekoloji Komisyonu Üyesi ve Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan söz aldı.

KAYA: BİR AVUÇ KAPİTALİST İÇİN...

Birsen Kaya, "Yapılmak istenen, doğanın, yaşam alanlarının talanı ve bir yok etme siyasetidir" diyerek, orman kanunlarındaki 30 değişikliğin 23'ünün AKP döneminde gerçekleştiğine dikkat çekti. Kaya, "Bir avuç kapitalistin kârı için ekosistemi tahrip edecek bir siyaset ile karşı karşıyayız" diye ekledi.

Murat Çepni de, "Söz konusu tasarı, AKP iktidarı açısından artık rutinleşmiş olan, su havzalarının, tarım alanlarının, ormanların şirketlere peşkeş çekilmesi noktasında yeni, kritik bir adımdır" dedi.

"2000’li yıllardan itibaren derinleşen ekonomik krizi, doğayı metalaştırarak, doğal alanları şirketlere devrederek çözmeye çalışıyorlar" vurgusunu yapan Çepni, küçük üreticilerin mülksüzleştirildiğini söyledi.

ÇEPNİ: GDO'LU ÜRETİMLERİN DE ÖNÜNÜ AÇACAK

Çepni, "Vatandaşın mülkiyet hakkı, bağ bahçesinden geçimini sağlayan çiftçinin geçimlik yaşam hakkı yok sayılmaktadır. Bu düzenlemeler GDO’lu üretimlerin de önünü açacaktır" diye ekledi.

Orman alanlarının şirketlerin kullanımına verildiğini, Sulama Birliklerine de kayyum atandığını dile getiren Çepni, tasarının geri çekilmesini istedi.

ASLAN: ÇİFTÇİNİN TOPRAKLARINI GASP EDİYORLAR

Mehmet Ali Aslan ise tasarıyla çiftçilerin geçimlik topraklarına el koymanın hedeflendiğini de kaydederek, AKP'nin kayyum zihniyetini tüm kurumlara yaymak istediğini belirtti.

"Ekoloji STK’larının ciddi anlamda kamuoyu oluşturması gerekiyor. Çünkü geri dönüşümsüz bir yola giriyoruz" uyarısında bulunan Aslan, "Yani giden hava, giden su bir daha geri gelmeyecek. Birçoğunu 49-29 yıl kiralamalar söz konusudur. 29-49 yıl ellerinde kalınca ağaçların, suyun yerini beton yığınları alacak" dedi.

Aslan, son olarak, "Bu yasayla beraber çiftçimizin elinde olan topraklar da gasp ediliyor. Bu böyle gitmez. Talana karşı durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.