HDP’den Penahi için İran Büyükelçisine mektup

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları, her an idam tehdidi altında olan Kürt siyasi tutsak Ramin Hüseyin Penahi için İran Büyükelçisine mektup yazdı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, hakkında idam cezası verilen 24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hüseyin Penahi için İran Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard’a bir mektup iletti.

Mektupta Penahi’ye ilişkin gelişmeleri kaygı ve endişeyle izlediklerini belirten eş genel başkanlar, Penahi’nin bir yılı dolduran tutuklu yargılanma sürecinin uluslararası hukukun temel ilkelerinden uzak yürütüldüğüne dikkat çekti.

Türkiye’de milyonlarca Kürt ve demokrat seçmeni temsil eden HDP olarak, Penahi’ye verilen idam cezasının derhal durdurulması ve evrensel hukuk standartlarına uygun bir adil yargılanma sürecinin başlatılması için çağrı yapan Buldan ve Temelli İran İslam Cumhuriyeti’ni Penahi konusundaki bu çağrılara bir an önce kulak vermeye davet etti.

Penahi, 23 Haziran 2017’de Devrim Muhafızları’nın bir pususunda yaralı olarak esir alınmıştı. Saldırıdan kurtulan tek kişi olan Penahi, silahlı değildi. Behzad Nuri, Hamed Seyf Penahi ve Sabah Huseyin Penahi, pusu sonucu infaz edilmişlerdi. Komala örgütü üyesi olduğu suçlamasıyla tutuklanan 24 yaşındaki aktivist Penahi hakkındaki idam kararı İran Yüksek Mahkemesi tarafından da Nisan ayı başında onaylanmıştı. Penahi’nin Mayıs ayının ilk haftasında idam edilmesinden endişe ediliyordu. Ancak yoğun tepkiler üzerine idam cezası geçici olarak durduruldu. İranlı yetkililer, Penahi’nin Ramazan bayramı sonrası idam edileceğini ailesine bildirdi. Penahi her an idam tehdidi altında bulunuyor. İdam kararının iptal edilmesi için Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü de çağrıda bulunmuştu.