HDP’den ‘Kızıltepe JİTEM Davası’ kararına tepki

HDP milletvekili Başaran, Kızıltepe JİTEM Davası için “90’lı yıllarda ülkenin çeşitli illerinde Kürt halkına karşı işlenen cinayetlerle ilgili tüm dosyalarda, sanıklar için skandal yargılamalar yapılmış, cezasızlık esas işleyiş haline gelmiştir” dedi.

HDP Hukuk Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, zaman aşımından dolayı düşürülen Kızıltepe JİTEM Davası’na ilişkin, “90’lı yıllarda ülkenin çeşitli illerinde Kürt halkına karşı işlenen cinayetlerle ilgili tüm dosyalarda, sanıklar için skandal yargılamalar yapılmış, cezasızlık esas işleyiş haline gelmiştir” dedi.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, zaman aşımından dolayı düşürülen Kızıltepe JİTEM Davası’na dair yazılı açıklama yaptı.

“Kızıltepe JİTEM Davasında da cezasızlık” başlığı ile yapılan açıklamada, “Görev ve sorumlulukları 22 insanın failini bulmak ve cezalandırmak olan savcılık makamı ve mahkeme heyeti, tutum ve kararlarıyla işlenmiş cinayetleri cezasız bırakarak bu suça ortak olmuşlardır” denildi.

‘TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ SUÇLAMASINA BERAAT KARARI VERİLDİ’

HDP’nin söz konusu karara dair yaptığı yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: “Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin yasadışı keyfi infaz edilmesi ve zorla kaybedilmesine ilişkin emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir hakkında ‘silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek’  suçlarından 2014 yılında açılan dava, güvenlik gerekçesi ile nakledildiği Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Mahkeme, tüm sanıklar hakkında iddianamede yer alan ‘tasarlayarak öldürme’ suçlamasının zamanaşımından düşmesine, terör örgütü üyeliği ve yöneticiliği suçlamasından ise beraat kararı verdi.

SAVCILIK SUÇA ORTAK OLMUŞTUR

Görev ve sorumlulukları 22 insanın failini bulmak ve cezalandırmak olan savcılık makamı ve mahkeme heyeti, tutum ve kararlarıyla işlenmiş cinayetleri cezasız bırakarak bu suça ortak olmuşlardır İnsan hakları ve hukuk kurumlarının ve partimizin tüm uyarılarına rağmen Adalet Bakanlığı ve yargı kurumları güvenlik görevlilerinin insanlığa karşı işlediği suçlarda cezasızlık politikasını sürdürmekte ısrar ediyorlar.

‘ALINAN KARAR HUKUKUN DARBE KARNESİDİR’

Bu tutum ve alınan kararlar ülkenin insan hakları ve hukukunun da berbat karnesidir. Bu karar sadece vicdana değil tüm hukuki ilkelere aykırıdır. Yargının bu tür kararlarda ısrar etmesi, ülkenin sürüklendiği karanlığı artırmaktadır. Kolluk güçlerine uygulanan sistemli cezasızlık, sadece işkence gören veya katledilen insanların ve yakınlarının, Kürt halkının, adalet arayan vatandaşın değil, başta Adalet Bakanı olmak üzere tüm yargı kurumlarının da sorunudur. ‘İşkence insanlık suçudur ve zaman aşımına tabi değildir’ ifadesini dillerinden düşürmeyen yetkililer, gözaltında kaybetme politikasını uygulayanların, işkence ve kötü muamele emirlerini verenlerin yargı önünde hesap vermemelerine bir tek söz söylememektedir.

‘KÜRTLERE KARŞI İŞLENEN CİNAYETLERİN HEMEN HEPSİ…’

90’lı yıllarda ülkenin çeşitli illerinde Kürt halkına karşı işlenen cinayetlerle ilgili hemen hemen tüm dosyalarda, sanıklar için skandal yargılamalar yapılmış, cezasızlık esas işleyiş haline gelmiştir. Bugün Kızıltepe JİTEM davasında da buna tanıklık edilmiştir. Yargı makamlarına bir kez daha sesleniyoruz. Adalet bir gün hepiniz için gerekli olacaktır. Katilleri cezalandırmayan, adeta ödüllendiren sözde yargılamalarınız, adalet anlayışını her seferinde bir kez daha yerle bir etmektedir. Katilleri aklamaktan ve sistemli hale getirdiğiniz cezasızlık uygulamalarınızdan bir an önce vazgeçin.”