HDP'den 24 Haziran hak ihlalleri raporu

HDP, AKP-MHP'nin seçim sürecindeki hilelerini, hukuksuzluğunu raporlaştırdı.

HDP, 24 Haziran seçimleri sürecinde yaşanan hak ihlallerini derleyerek bir rapor hazırladı.

Raporda, OHAL koşullarına, eşit ve adil seçim çalışması yürütülemediğine değinilerek, "Zor, baskı ve hile ile seçim sonuçları manipüle edilmiştir. Meclis çoğunluğunun AKP-MHP ittifakına geçmesi için devletin tüm imkanları seferber edilmiş, HDP’nin baraj altında bırakılması için yalan ve iftira kampanyası başlatılmıştır. HDP’nin tüm bu haksız koşullara rağmen barajı geçmesi bir başarıdır, ancak seçimlerin özgür, adil ve eşit koşullarda yapılamamış olması seçim sonuçlarının meşru olmadığını göstermektedir" denildi.

Raporda, önceki seçimlerde istifa etmesi anayasal olarak düzenlenmiş olan İçişleri ve Adalet bakanlarının bu seçimlerde istifa etmemelerinin olumsuz sonuçlarının da seçimlere gölge düşürdüğüne dikkat çekildi.

DEMİRTAŞ'I TUTUKLADILAR, İFTİRA ATTILAR

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ın, seçim kampanyasını cezaevinden yürütmek zorunda kaldığına da vurgu yapılan raporda "Erdoğan başta olmak üzere hükümet yetkilileri Demirtaş’a kampanyaları boyunca yalan ve iftiralar atmış, algı yaratmaya çalışmıştır" diye belirtildi.

AKP-MHP ittifakının seçim kampanyası boyunca kamu kuruluşlarının dahi seferber edildiği, mevcut bütçenin dışında örtülü ödeneğin de kullanıldığının kaydedildiği raporda, "Başbakandan bakanlara, valilerden kaymakamlara kadar hükümetin ve devletin bütün idari birimleri seferber edilmiş, hukuki ve ahlaki ilkeler çiğnenerek kaynak kullanılmıştır. Yurttaşlar bizzat aşıyla, işiyle, rızkıyla tehdit edilerek baskı altına alınmıştır" denildi.

TEHDİT, ENGELLEME, KATLİAM...

Raporun devamında yer alan ihlallerden bazıları şöyle:

"Evleri yakılıp yıkılanlara verilecek TOKİ evleri bile tehdit ve şantaj aracına dönüştürülmüştür. Birçok yerde valiler, 'AKP’ye oy vermezseniz hizmet gelmez' diyebilmiştir. 

Sandık birleştirme kararları ile yaklaşık 200 bin oyu etkileyecek sandık taşınmıştır. Kamusal bir hizmet olan toplu taşıma hizmeti bile çoğu yerde AKP-MHP ittifakının emrine verilmiştir.

Sandık kurulu üyeliklerine başvurular için çok kısa bir süre tanınmış ve birçok yerde başvuran kamu görevlileri herhangi bir yerde hiçbir gerekçe sunulmadan görevlendirme yapılmamıştır. Yapılan bazı görevlendirmeler gerekçe gösterilmeden iptal edilmiştir. 

Seçim günü birçok yerde müşahitlerin ulaşımı engellenmiş veya müşahitler görevlerini tehdit, saldırı veya baskı altında yapabilmiştir. 

Sadece muhalefete yönelik baskı, yaratılan korku iklimi, devlet imkanlarının adaletsiz kullanımı değil; medya organları da hükümetin ve Erdoğan’ın bir saldırı aracına dönüşmüştür. TRT’de, yasadan kaynaklı zorunlu konuşmalar hariç HDP’ye hiç yer verilmemiştir.

Seçimleri izleyen ulusal ve uluslararası bağımsız gözlem heyetleri engel ve müdahale ile karşılaşmışlardır. 

Suruç’ta AKP’li vekil adayının, silahlı koruma ordusuyla yaptığı seçim çalışmasında çıkan tartışmada 4 kişi yaşamını yitirmiştir. Hastaneye kaldırılan yaralı bir yurttaş güvenlik güçlerinin ve kameralarının önünde oksijen tüpü ile kafasına vurularak, diğer yaralı ise boğazı bıçak ile kesilerek katledilmiştir.

Kriz masamıza 22 şehirden 100 ihlal ihbarı gelmiştir. Bu ihbarların 22 tanesi sadece Şanlıurfa’dan gelmiş ve çoğunluğu blok/açık oy kullanımı ve sandık görevlilerinin tehdit edildiğine yönelik ihbarlardır. AKP Şanlıurfa milletvekili adayı Halil İbrahim Yıldız ve beraberindeki 200 kişilik silahlı grubun Suruç’ta okulları dolaşarak görevlileri ve seçmenleri tehdit ederek blok oy kullandıkları yönünde ihbarlar yoğunluktadır. 

Suruç’ta seçmenin silahla tehdit edilmesi sonrası çıkan olayda 3 HDP’li bıçakla hafif yaralanmıştır. Erzurum’un Karaçoban ilçesinde de aralarında kan davası olan ve Karaçoban Kaval İMKB İlkokulu’nda oy kullanan iki aile arasında, silahlı çatışmada 4 kişi yaşamını yitirmiştir. 

HDP’nin Ankara Keçiören ilçe binasına, Urfa Viranşehir ilçe binasına, İstanbul Esenler, Ümraniye, Çekmeköy ve Sultanbeyli ilçe binalarına ve Bolu il binasına içinde parti çalışanlarımız varken saldırılar gerçekleştirilmiştir. 

SEÇİM SÜRECİNDEN SANDIĞA KADAR HAK İHLALLERİ

HDP'nin raporunda, seçim süreci boyunca en az 154 hak ihlalinin yaşandığına vurgu yapıldı. Raporda, sadece seçim günü ve tespit edilen en az 24 hak ihlalinin olduğuna dikkat çekilirken, bunlara bir bir yer verildi. HDP, sandıklarda ve seçim çevresinde de en az 65 hak ihlalinin tespit edildiğini açıkladı.