HDP’den 10 Aralık açıklaması

HDP MYK Üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla açıklama yaptı.

"İnsan haklarıyla insandır" diyen Başaran, "10 Aralık İnsan Hakları Günü'nü temel ve evrensel insan haklarının yok sayıldığı, ihlal edildiği bir dönemde karşılıyoruz. AKP iktidarının kendi çıkarı için ısrarla sürdürdüğü OHAL ve KHK rejimi zaten başlı başına insan hakları ihlali demektir. Devam etmesi de insan hakları ihlallerinin artması demektir" dedi.

AKP-Saray rejiminin 69 yaşında olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi'ni, altında Türkiye'nin imzasının bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ayaklar altına almaktan bir an bile geri durmadığını belirten Başaran, "OHAL'i devam ettiren, her çıkardığı KHK ile insan haklarına bir darbe daha vuran iktidar, Türkiye'de İnsan Hakları Günü'nü kutlama hakkına sahip değildir. Parlamento çatısı altındaki İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, uluslar üstü sözleşmeleri iktidarın politik çıkarlarına göre tıraşlarken, insan hakkı tanımaz iktidar mensupları İnsan Hakları Günü'nü kutlayarak halkın zekâsı ile alay etmektedir" diye kaydetti.

Başaran açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: "6 milyon seçmenin iradesini temsil eden Eş Genel Başkanlar, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, il ve ilçe yöneticileri cezaevindeyken; belediyelere kayyum atamaları ile yurttaşların siyasi iradeleri ve seçme hakları gasp ediliyorken; Kürt illerinde sokakta oynayan çocuklar zırhlı araçlar ile yaşam hakkından mahrum ediliyorken; yüz binlerce insan herhangi bir hüküm olmaksızın işlerinden ihraç edilerek çalışma hakkına erişemiyorken; pasaportları iptal edilen insanlar seyahat özgürlüğünü kullanamıyorken; cezaevlerinde tutuklular onur kırıcı kötü muameleye ve işkenceye maruz kalırken, iktidar mensuplarının İnsan Hakları Günü'nü kutlayacak yüzü ve cesareti kendinde bulması kabul edilemez."

İnsanın, haklarıyla insan olduğunu, insanın, yaşam hakkıyla, barış hakkıyla, haksızlıklara direnme hakkıyla insanlık onurunu koruduğunu ifade eden Başaran, "Biz Halkların Demokratik Partisi olarak, ülkenin her yanında her bir yurttaşımız tüm haklarına eşit ve adil bir şekilde erişene değin mücadelemize soluksuz devam edeceğiz. Türkiye halkları, haysiyeti ve hakları ile insanca yaşasın ve çalışsın diye bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.