HDP Demirtaş’ın tahliyesinin reddine itiraz etti

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinin HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın tahliyesini reddetmesinin ardından Demirtaş’ın avukatları ret kararına itiraz etti.

İtiraz ardından Demirtaş’ın avukatları ile HDP Eş Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran ve Garo Paylan, MYK Üyesi Bedia Özgökçe Ertan, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, İmam Taşçıer, Hüda Kaya ve Feleknaz Uca, Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada söz alan Beştaş ve Başaran birer konuşma yaptı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Demirtaş’ın tahliye talebinin reddedildiğini havuz medyasından öğrendiklerini söyledi. Bu kararın adalet sarayında değil, Beştepe Sarayı’nda alındığını, AKP Genel Merkezi’nde alındığının bir resmi olduğunu söyleyen Beştaş şöyle konuştu: “Avukat arkadaşlar bu karara çok geç saatlerde ulaştılar. Bugün hızlıca itirazlarımızı yapıyoruz. Bu kararı asla kabul etmiyoruz. Bildiğiniz üzere Demirtaş bir algı operasyonu sonucunda rehine durumunda. Hala milletvekili ve ayrıca şu anda cumhurbaşkanı adayı. Havuz medyası ve iktidar organları bir bütün olarak koro halinde 6-8 Ekim’deki ölümleri HDP’ye yüklemeye çalışsalar da belgeler bunun aksini söylüyor. Azmettirme ve suç tahrik gibi

Bugün de Fetullahçı yapıya üye olmakla suçlanan yargı mensuplarının hazırladığı iddianamelerle tutuklu. Gerçekten Fetullahçı yapıyı çökertmek istiyorsanız onların hazırladıkları iddianamelerle neden halkın temsilcilerini hala içeride tutuyorsunuz. Bu konuda ikiyüzlülüğünüzü bütün Türkiye kamuoyu görüyor.

Tutukluluk halinin devamı için bazı gerekçeler lazım. Nedir bunlar? Çok bilinen kaçma şüphesi ve delilleri karartma gibi. Diğerlerini söylemeye bile gerek yok. Delilleri nasıl karartacak Demirtaş? Zaten dava dosyasının tümü konuşmalarından ibaret. Bu konuşmalar konusunda deliler karartılabilir mi? Demirtaş, zaman makinesini geriye çevirip 3 yıl 5 yıl önceki konuşmalarını silebilir mi? Ayrıca niye silsin? Zaten mahkemede bütün sözlerinin arkasında olduğunu, bunu hala savunduğunu söylüyor.

Kaçma şüphesi diyorlar. Bu ayıptır gerçekte. Bu bir Cumhurbaşkanı adayının bu şüpheyle içeride tutmanın zaten elle tutulur hiçbir yanı yok. Demirtaş, Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alınacağını bilerek yurt dışı programını yarıda kesip Türkiye’ye döndü. Kendisinin bu topraklardan bu ülkeden gitme gibi ne bir derdi var ne çabası. Bu da gülünç bir gerekçedir.

Tutukluluk halinin devamına ilişkin karar, yani itirazın reddine dair karar 9 sayfadan oluşuyor. 2 sayfası usule ilişkin bilgiler ve 1 sayfası da tutukluluk halinin devamını içeriyor. Neden tutukluluk halinin devamı isteniyor, adli kontrol hükümleri yetersiz kalırmış. Bunun bir gerekçe olmadığını, buz dağının gösterilmek zorunda olunan yüzü olduğunu hepimiz biliyoruz. Gelin görün ki Sayın Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerektiğine, serbest seçim hakkının ihlal edildiğine ilişkin muhalefet şerhi tam 7 sayfa. Ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiş. O şerh de açıkça ortaya koymaktadır ki Demirtaş’ın 1 dakika daha cezaevinde kalması ağır bir adaletsizliktir. Hukuksuzluğun devamıdır. Türkiye’deki seçime gölge düşürmektedir.

Bu seçimin adil olmadığını eşit bir yarış olmadığını zaten biliyoruz. Ama bu kadar da ileri gidilmesi artık insanlara seçim olmadığı tartışmasını berberinde getirir. Bizler buradayız, yargıya sesleniyoruz. 24 Haziran’da bu iktidar değişecek. Bu iktidar değiştiğinde siyasi baskıyla verdiğiniz kararlar karşınıza çıkacak. Bunun hesabını ne kendinize verebileceksiniz ne de hukuk önünde verebileceksiniz.

Demirtaş’ın tahliye edilmemesi kimsenin moralini bozmasın. Bu sadece bizim öfkemizi büyütür, tepkimizi karşılar ve bizi motive eder. Bizler her birimiz Demirtaş’ız! Demirtaş içeride, milyonlarca Demirtaş dışarıda. Bizler milletvekilleri olarak sadece HDP için değil Demirtaş için de çalışacağız. Bir oy partimize bir oy Demirtaş’a. Bizler kazanacağız…”

BAŞARAN: MÜCADELEMİZ SÜRECEK

HDP Eş Başkanı Yardımcısı Ayşe Acar Baraşan da “Bakın bir üye 7 sayfa muhalefet şerhi yazdı. Şu anda itiraz edeceğiz. Bunu İnceleyecek mahkemeye sesleniyoruz. Bizim dilekçemizi geçtik. O muhalefet şerhini yazan üyenin metnini okuyun. Gerçekten bir hukuk dersi vermiş. Bir milletvekili niye tutuklu yargılanamaz, bu kadar uzun tutukluluk niye adil değildi, niye bir Cumhurbaşkanı adayı cezaevinde tutulamaz, bu çok iyi açıklanmış. Okusunlar ve adil bir karar versinler.

Şu anda milyonlarca kişi Sayın Demirtaş’ın serbest bırakılmasını bekliyor. Adil bir seçime inanmak istiyor. Bir daha sesleniyoruz, bilinsin ki buradan karar çıkmazsa biz mücadelemize devam edeceğiz. Alanlarda Demirtaş’ın sesini yükseltmeye devam edeceğiz. Bir taraftan da hukuki mücadelemizi yürüteceğiz, AYM’ye, AİHM’e kadar bu sürecin takipçisi olacağız. Çünkü biz biliyoruz ki bir yerlerde vicdanlı, adalete inanan hakimler var. Bunun adil olmadığını sadece Demirtaş’a değil, milyonlarca seçmene haksızlık olduğunu bilenler var.

Biliyoruz ki serbest bırakmasalar bile 24’ünde Sayın Demirtaş seçildiğinde bırakmaktan başka çareleri kalmayacak. 24’ünde biz Sayın Demirtaş’ı Cumhurbaşkanı seçtireceğiz ve onu şu anda tutulduğu Edirne Cezaevi’nden alacağız. Onun için daha adil bir yerde dursunlar. Hukuka uygun bir yerde durup bu yönde karar versinler.

Biz hem Anayasa Mahkemesi hem AİHM cephesinden de hukuki sürecin takipçisi olacağız. Kimse de moralini bozmasın. Hepimiz birer Demirtaş gibi alanlarda çalışacağız. En nihayetinde biz kazanacağız” diye konuştu.