HDP, belediyelere saldırıları kınadı: Geri adım yok!

Kayyumlardan kurtarılan belediyelere saldırılara tepki gösteren HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Selahattin Aslan, "Bize geri adım attıramazlar" dedi.

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Selahattin Aslan, kayyum işgalinden kurtarılan belediyelerine dönük saldırılara ilişkin, bugün yazılı açıklama yaptı.

'GASPÇP ANLAYIŞIN UYGULAMALARI'

"Son seçimlerde halkın kayyımlardan geri aldığı belediyelere yönelik saldırılar sürüyor. Bağlar, Tuşba, Çaldıran, Edremit ile başlayan saldırı ve gasp dalgası Tatvan, Diyadin ve en son Karayazı Belediyesine yönelik saldırılarla devam ediyor" diyen Aslan, şöyle devam etti:

"31 Mart seçimleriyle belediyelerin kayyımlardan geri alınmasından kısa süre sonra İçişleri Bakanlığı, HDP’li 26 belediye için özel bir talimat yayınlayarak X-Ray cihazı ve polis kontrol noktası marifetiyle halk ile belediyeler arasına bariyerler kurmak istedi. Belediye meclisinde çoğunluğun partimizde olduğu Tatvan ve Çaldıran’da meclis üyelerimiz görevden uzaklaştırıldı. Son günlerde bu tutum fiili saldırılara dönüştürüldü. Diyadin ve Kayapınar Belediyesine yönelik fiziki saldırılar kanunsuzluk, had bilmezlik ve gaspçı anlayışın son örnekleriydi. Dün ise Erzurum’un Karayazı ilçesinde aralarında belediye eşbaşkanımız ile meclis üyelerimizin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. HDP yöneticilerinden Nuri Kandemir’e, ailesinin gözü önünde evinin içinde işkence edildi. Aynı şekilde eski meclis üyesi Erdem Kaya yere yatırılarak kafasına silah dayandı.

'İKTİDAR KORKU İÇİNDE'

Bu olaylar iktidarın ülkede işkenceyi olağan hale getirme çabalarının bir sonucudur. Bizler bu işkence sistemini ve iktidarın yönelimini kısa süre Halfeti’de önce yaşanan işkence örneğinden hatırlıyoruz. İşkenceye sıfır tolerans diyenler bugün her yerde işkence yaparak insan haklarını ağır şekilde ihlal etmektedir. Bu işkence yöntemleri iktidarın artık ömrünün sonuna geldiğinin kanıtıdır, iktidarın duyduğu korkunun göstergesidir. "

"Hiçbir baskı halkın iradesini kıramaz. Bize geri adım attıramaz" mesajını veren Aslan, şunları da kaydetti:

"Bu suça ortak olmak istemeyen savcıları bu işkence suçuna ve keyfi muamelelere karşı harekete geçmeye çağırıyoruz. Başta TBMM İnsan Hakları Komisyonu olmak üzere, partiler ve STK’lara bu konuda duyarlılık çağrısında bulunuyoruz. Bugün Kürt illerinde belediyelere karşı geliştirilen zorbalığın tıpkı kayyım uygulamalarında olduğu gibi yarın başka belediyelere karşı da uygulanacağını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz."