HDP: AYM iktidarın ajandasına uyuyor

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Serhat Eren, "Biz AYM’den 3 ay erteleme talep ettik ancak bu talebimiz reddedilmiş görünüyor. İktidarın ajandasına uyuluyor" dedi. AYM, HDP'nin Hazine yardımı hesabına bloke kararını da kaldırdı.

Basına yansıyan bilgilere göre Anayasa Mahkemesi, HDP kapatma davasındaki sözlü savunma tarihini 11 Nisan’a aldı. HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Avukat Serhat Eren, kendilerine tebliğ edilmiş resmi bir bilgi olmadığını söylüyor. Açıklanan seçim takvimine göre ise 10 Nisan’da aday listelerinin ilan edilmesi gerekiyor.

 ANF’ye konuşan Eren, öncelikle 6 Şubat’ta yaşanan deprem için zaten kendilerinin sözlü savunma ertelemesi istediğini ifade ediyor:
“Partimizin sözlü savunma yapması için Anayasa Mahkemesince bir tarih belirlenmişti ve 14 Mart'ta sözlü savunma yapacaktık. Ancak 6 Şubat'ta tüm Türkiye'yi etkileyen, Maraş merkezli depremden dolayı ilk günden şimdiye kadar parti eş genel başkanlarından tutun da partinin bütün kurulları, hatta sözlü savunmayı hazırlayan hukuk komisyonu üyelerimiz de kriz merkez koordinasyonlarında yer aldı.

'İKTİDARIN AJANDASINA UYULDU'

Bizler kurullarımız yardım çalışmalarında olduğu hatta Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvuruların dahi üç ay süreyle ertelendiğini, yine 6 Nisan'a kadar yargının bütün faaliyetlerinin durdurulduğunu belirttik ve partimizin belirlenen 14 Mart'ta savunma yapmasının çok mümkün olmadığını ve de bu nedenle üç ay süreyle ertelenmesi gerektiğini belirttik. Buna ilişkin bir talepte bulunduk. Ancak Anayasa Mahkemesi bu talebimizi maalesef reddetmiş görünüyor. Görünüyor diyorum çünkü henüz partimize yapılmış bir tebligat yok. 11 Nisan'a ertelendiğine ilişkin duyumu ise biz sadece basından öğrenmiş olduk. Bizatihi yargılanan partiye herhangi bir tebliğ yapılmaksızın basına duyurulmasının zaten çok doğru olmadığını ifade etmek isterim. Ama başından beri de Anayasa Mahkemesi'nde hep böyle bir yol izledi. O nedenle bu haberden doğrusu çok da emin değiliz.

(...) Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin resmi kararını beklemek daha doğru olur ama gerçekten de 11 Nisan'a bırakılmış ise AYM bir kez daha hükümetin partimizle ilgili ajandasına uygun bir karar vermiş olacak. Çünkü seçim için aday listelerinin verileceği ve kesinleşeceği bir tarih sonrasına bunu bırakmak, partimizin 14 Mayıs'ta yapılacak seçime sokulmaması anlamına geliyor.”

BLOKE KALDIRILDI

Avukat Serhat Eren, Anayasa Mahkemesi’nin parti hesaplarına bloke kararına itirazı da bugün görüşmesi gerektiğini hatırlattı.
Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemli davada, partinin Hazine yardımı hesabına tedbiren bloke konulması kararını kaldırdı.