HDP Ankara mitingi: Aydınlığı getireceğiz-YENİLENDİ

HDP, Ankara Kolej Meydanı’nda kitlesel katılımla miting gerçekleştirdi. OHAL’in en çok hissedildiği şehir olduğunu belirten adaylar, Ankara için “Biz aydınlığı getireceğiz, HDP’yi getireceğiz” dedi.

HDP Ankara İl Örgütü, 24 Haziran baskın seçim çalışmaları kapsamında Kolej Meydanı’nda miting düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı miting öncesi Kolej Meydanı çevresinde polis yoğunluğu yaşanırken, miting alanı HDP bayrakları ve pankartlarla süslendi. Halk miting alanına üst araması sonrası girerken, çanta, çakmak, parfüm ve benzeri eşyalarla alana girilmesine izin verilmedi.

Halkevleri, EMEP, HDK, TİP, Alınteri, Partizan, Bir Adım Daha İnisiyatifi, AKA-DER, Devrimci 78’liler Federasyonu, EHP, KESK gibi siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri de mitinge destek verdi.

Amed’de 5 Haziran 2015 tarihinde HDP mitingine yapılan saldırı sonucu iki bacağını kaybeden Lisa Çalan da alana gelenler arasındaydı. Çalan, miting alanına yürüyerek geldi. Yöresel kıyafetleriyle alana gelen kadınlar sarı, kırmızı, yeşil oyalarla süslenen tülbentler taktı. Miting sırasında HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın çeşitli zamanlardaki konuşmaları kurulan iki dev ekrana yansıtılarak izletildiği sırada miting alanında coşku yükseldi.

Miting alanında sandık görevlisi olmak isteyenlerin kayıt olduğu standa yoğun ilgi gösterildi. Mitingde yapılan anonslarda memleketinde oy kullanacak olanlar, işçiler ve öğrencilerin 21-23 Haziran arası HDP il ve ilçe örgütlerine başvurmaları halinde yardımcı olunacağı duyuruldu. Daha sonra HDP Ankara İl Eş Başkanları Halil Yıldız ile Nur Aytemur, halkı selamladı.

TÜRKMEN: 24 HAZİRAN BİR DİRENİŞTİR

HDP Ankara 2. Bölge Adayı Nuray Türkmen, “24 Haziran sadece seçim değil bir direniştir. 24 Haziran’ı tarihe direniş olarak kaydedeceğiz” dedi. Türkmen, “Bizler Suruç’un Diyarbakır’ın, Sur’un Nusaybin’in, Gezi’nin, Gazi’nin, Sivas’ın; Ethem’in Ceylan’ın yasıyla bu direnişi büyüteceğiz. Bu yasa ve öfkemizle geçmişi unutmadan 24 Haziran’da zaferimizi taçlandıracağız. 24 Haziran’dan sonrasına sadece Meclis’i değil tüm sokakları mahalleleri evleri iş yerlerinde olacağız” ifadelerini kullandı.

SAÇILIK: HDP UMUT OLDU

Ardından sahneye çıkan HDP 3. Bölge Adayı Veli Saçılık, 7 Haziran seçimlerini hatırlatarak şunları söyledi: “HDP 12 Eylül barajını yerle yeksan etti. Halklar bayram etti, zafer kazandı. Ama yıllarca darbeye karşı olduğunu söyleyen AKP ülkeyi kan gölüne çevirdi, korku ilkimi yarattı. Ama en son Devlet Bahçeli erken seçim deyince zannettiler HDP baraj altında kalacak. Erken seçim kararı aldıkları günden bu yana HDP umut oldu. HDP dertlerin çözümü için köşe başında durdu. Şimdi ondan korkuyorlar, dizleri titriyor.”

Barajın sadece HDP için olduğunu belirten Saçılık, “12 Eylül’ün barajı da yıktık sizin önümüze koyduğunuz bütün setleri de yıktık ve yıkacağız” dedi.

Saçılık, şunları söyledi: “Ankara’da HDP’den milletvekili seçilemez dediler, Sırrı Süreyya Önder, faşizmin merkezine HDP bayrağını dikti. Şimdi biz diyoruz ki; bir yol açıldı burada, HDP bir yol açtı ve biz 24 Haziran’da 4 vekil çıkartacağız. Biz Ankara’da MHP’den daha fazla oy alacağız ve bürokrasinin, zulmün uygulandığı yeri umudun başkenti yapacağız.”

Saçılık, 2000’li yıllarda cezaevlerinde yapılan operasyonlarda kolunu kaybettiğini hatırlatarak, “Binlerce insan cezaevinde zulüm altında. Cezaevindeki yoldaşlarımız için oy vereceğiz, onlar için sokaklarda olacağız. Biz aynı zamanda örgütlü bir toplum yaratacağız. İlçe binalarımızı ve bürolarımızı tekrar yapacağız. HDP’yi bir umut olarak ülkeye hediye edeceğiz” dedi.

KERESTECİOĞLU: 24 HAZİRAN’DA BU HALK HÜKÜMETİN BİLETİNİ KESECEK

HDP İstanbul Milletvekili ve Ankara 1. Bölge Adayı Filiz Kerestecioğlu da 24 Haziran’da halkın hükümetin biletini keseceğini söyledi. “Kerestecioğlu, onlar ceplerini doldururken biz yeni yaşamı kuracağız, diyoruz. Bunun için bir oy HDP’ye bir oy Demirtaş’a” dedi. Kerestecioğlu, gelecek Türkiye’yi kardeşlik duygusuyla kuracaklarını, AKP hükümeti gibi nefretle kurmayacaklarını söyledi.

Kerestecioğlu, Korkmuyoruz. Bizim kuracağız gelecek korkuyla olmayacak. Bizim kuracağımız gelecekte kadın şiddetine, hayvanlara eziyete, çocuk istismarına, Kürt halkına zulme yer yok. Kimseye zulüm edilmesine izin vermeyeceğiz. Nerede haksızlık varsa, bizler orada olacağız. Korkmayacağız, bağıracağız. Gelecek biziz, diyeceğiz. Ankaralılar, buradan hep birlikte bu Ankara’yı bu bürokrasinin, sokaklarına meydanlarının OHAL’in ne fazla sindiği KHK ile ihraç edilenlerin en fazla olduğu bu şehre biz aydınlığı getireceğiz. HDP’yi getireceğiz.”

DEMİRTAŞ: ADAYLARIMIZ TÜRKİYE’DEKİ TÜM KESİMLERİ TEMSİL EDİYOR

HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş da Ankara mitingine mesaj gönderdi. HDP’nin genç adaylarından Emine Kaya tarafından okunan mesaj şöyle:

“Çok değerli kardeşlerim

Saygıdeğer Ankara Halkı

Hepinizi en sıcak duygularımla selamlıyorum. Sonuçları itibariyle oldukça önemli siyasi gelişmelere vesile olacağını düşündüğümüz 24 Haziran seçimlerine sabırsızlıkla hazırlandığınızı biliyorum.

Demokratik siyasi mücadelemiz, karşı karşıya kalınan hukuksuz saldırılara, ağır baskılara rağmen halen bütün halklarımızın yegâne bir umududur. Biz bütün sorunlarımızı barış ve diyalog yöntemi ile çözmek adına yola çıkmış olmamıza rağmen maalesef ki hükümetin yargıyı sopa olarak kullanması neticesinde şu anda zindanlardayız. Ancak koşullarımız ne kadar zor ve ağır olursa olsun biz demokratik mücadeleden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.

Siz değerli halkımızın da kendi partisi olan HDP’ye büyük kıymet verdiğini biliyorum. Bütün çabamız ve mücadelemiz sizlerin bu onurlu duruşuna layık bir hizmeti sunabilmektedir. Biz seçilmişler olarak sizlere hakkettiğiniz hizmeti yeterince sunamadığımızın da farkındayız. Yine de tüm eksikliklerimize rağmen, rantçı, rüşvetçi, tekçi siyasi anlayışlarla kıyaslanmayacak kadar dürüst, fedakâr ve başarılı bir mücadele yürütüyoruz. Şimdi de ben şahsım olarak Cumhurbaşkanı sıfatıyla; diğer arkadaşlarım ise milletvekili olarak sizlere hizmet sunmak için aday sıfatıyla karşınızdayız.

Her yerdeki adaylarımız Türkiye’deki tüm kesimleri temsil ediyor elbette. Ama özellikle Ankara adaylarımız bunun en somut örneğidir. Halkımızın içinden, direnişin içinden, kadın hareketlerinin, çevre hareketlerinin, adalet mücadelesinin, KHK’lere karşı direnenlerin, özgürlük mücadelesi verenlerin içerisinden gelmektedirler. Sizlerin de, son derece kıymetli Ankara adaylarımızı, büyük bir coşku ve moralle sahipleneceğinize inanıyorum. Aday arkadaşlarımız da sizin bu erdemli tutumunuza, mütevazi bir duruşla ve fedakarca bir emekle layık olacaklardır. 24 Haziran akşamı farkınızı ortaya koyacağınıza inanıyorum.

Hepinize başarılar diliyorum.”

ÖNDER: GÜN BUGÜNDÜR, DEVRAN BUGÜN, ZAMAN BEŞ GÜN SONRADIR

Mitingde bir konuşma yapan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de şöyle konuştu:

“Değerli oylarınızla, onurunuz olan oylarınızla tarihin çöp sepetine atıldıkları zaman onlara bir insanlık suçu gibi Kürdüyle, Türküyle bu insanların yaşama coşkusunu söndürdünüz diyeceğiz. Bundan daha ağır bir vebal olamaz. Biz artık ileriye bakacağız.

Şimdi bir laf söyleyeceğim ama ölümü kastederek söylemiyorum. Doğanlar bizden gidenler onlardan. Genç bitirmek isteyenler, bunların emek düşmanı ve insanlık düşmanı zihniyetlerinden bıkmışlardır. Gün bugündür, devran bugün, zaman beş gün sonradır.

Herkesin bir Türkiye vaadi var. Herkes nasıl bir ülke istediğini tarif ediyor. Bizimkisi çok kısa; biz diyoruz ki birimize bakan hepimizi görür. Bize bakın bu partiye omuz veren, emek veren, bu parti için zindanlara düşen, bu partinin çaycılığından eş genel başkanlığına varana kadar bakın, bizim nasıl bir ülke vaat ettiğimizi göreceksiniz. Bizim birlikte nasıl halay çektiğimize, güvende durduğumuza bakın gelecekte nasıl bir ülke yaratacağımızı göreceksiniz. Uzun uzun seçim vaadi cümlelerine ihtiyacımız yok. Biz eşit kardeşlik hukukunu kendi içimizde hayata geçirdik. Bu pratiğe bakın nasıl ülke istediğimiz bu pratikten görün. İşsiz, dar gelirli, yoksul, memur ya da çalışan aday sayımız bizim bütün partiler arasında birinci. AKP güya Müslüman ya ben hallerine bakıyorum da zekat vermek isteseler aralarında zekat verecek bir insan göremezler. Yağlı, göbekli insanların partisi olmuş. Biz paylaşmak denilen sihirli kavrama sık sıkı sarılmışız, birimiz neyse hepimiz öyleyiz. İşte böyle bir ülke yaratacağız.

Sayın Selahattin başkan vaktinde bir türkü söyledi. Bunların bir oyluk değil bir türkülük canları var. İnsan ana sütü gibi helal, temiz bu halkın öz değerlerini buluşturmuş bir türküden korkar mı? Selahattin başkanın adını andıkları her yerde türküye küfrediyorlar. Kurban ol o bağlamaya. Bir türkü söyleyebilir misiniz, kurban olun türkü söyleyene. Türkü söyleyenden zarar gelmez. Onlar kalkıyorlar, hiç haya etmeden. Sen dört aylığına tatil gibi cezaevine girdin çıktın arabesk bir parça yaptın. Biz arabesk değiliz, biz türküyüz. Türkü gelecektir, yaşanmışlıklardır. Arabeskte saymaya değer hiçbir özellik yok. Hatta dinlemeseniz de olur ama bizde yasaklama yok. Bir türkü ile öyle bir bozguna uğradılar ki. Kim söyledi Selahattin Başkan söyledi.”

Seçimlere çok kısa bir zaman kaldığını belirten Önder, “Gece gündüz çalıştığınızı biliyoruz. Sandıklarınıza, türkülerimize sahip çıkar gibi sahip çıkmalıyız. Bunu herkesten görevli olsun olmasın herkesten rica ediyoruz” uyarısı yaptı.

Önder, “Kürt halkını dilini yüzlerce yıldır inkar ettiler, eğitimini yasakladılar. Bu halk dilini ve kendini bugünlere türküleri ile taşıdı. Birçok daha anadilinde anne demeden önce türkülerini, stranlarını, klamlarını öğrendi. Onun için bu halk türkülerin kıymetini bilir. Türkü söyleyeni de iyi bilir. İlk demokratik zaferimizi Ankara'dan kutlamaya başlayacağız. Bu ülke bir gül bahçesine dönüşecek. O gün 24 Haziran'dır” dedi.