HDP: AKP'nin kâr hırsı madenlerde öldürüyor!

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, AKP'nin önlem almadığı ve kâr hırsıyla davrandığı için madenlerdeki iş cinayetlerinin arttığını açıkladı.

HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Zonguldak'ın Kilimli ilçesindeki maden ocağı patlamasına ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bu sabah Zonguldak ilinin Kilimli ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen patlamada yaralanan 2 işçi hastaneye kaldırıldı, 3 işçinin ise henüz enkaz altından çıkarılmadığı ifade ediliyor" hatırlatması yapıldı.

'KÂR VE RANT HIRSI ÖLDÜRÜYOR'

Türkiye'nin, gerekli önlemler alınmadığı için iş cinayetlerinin yaygın yaşandığı bir ülke halini aldığına dikkat çeken Kubilay, "Bu cinayetlerin siyasal sorumluluğu bu cinayetler için 'işin fıtratında var' yaklaşımını sergileyen siyasal iktidardadır. AKP iktidarının kâr ve rant hırsı ile rodövans adı altında özelleştirdiği maden işletmeciliği başta olmak üzere birçok alanda her gün işçiler yaşamını yitiriyor. AKP için öncelik işçilerin yaşamı veya toplumsal hizmetler için enerji ihtiyacını karşılamak değil rant ve sermayenin öncelikleridir" dedi.

İŞ CİNAYETLERİNDE ARTIŞ

Kubilay, Türkiye’de geçen yıl 2.006 olarak tespit edilen iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısının, bu yılın ilk 10 ayında 1.640'a ulaştığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Her gün 6 işçi sabah çıktığı evine akşam dönememektedir. Madencilik sektöründe Soma, Ermenek, Şirvan gibi katliamların sorumlularından hesap sorulmadığı gibi, yıllarca süren yargılamalar ve yargılama süreçlerindeki hukuka müdahaleler AKP’nin işçilerin karşısında olduğunu göstermektedir. İş cinayetlerinden sonra “tazminat vererek meseleyi örtme” yönünde bir tutum alan AKP, iş cinayetlerinin önlenmesi için gerekli girişimleri engellemektedir."

'SİGORTASIZ İŞÇİ 10 MİLYONUN ÜZERİNDE'

Başta maden iş yerleri olmak üzere tüm iş yerlerinde sigortasız çalıştırılan işçi sayısının da hâlâ 10 milyonun üzerinde olduğunu kaydeden Kubilay, "AKP Soma’da da görüldüğü üzere işçilerin yaşamını bir maliyet konusu olarak ele almaktadır. 'Yaşam odası', 'iş cinayetlerinin önlenmesi için gerekli teçhizatın kurulması' işçilerin vardiyalı çalıştırılmasının standartları gibi birçok önemli konuyu 'çok maliyetli' bularak uygulatmamaktadır" diye kaydetti.

ÇAĞRI

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, "Madencilik alanında rodövans ve taşeron uygulaması derhal sonlandırılmalıdır" diyerek, işçileri, ailelerini, emek ve demokrasi güçlerini AKP düzenine itiraz etmeye çağırdı.