HDP: Akademisyenler sürgünde, öğrenciler cezaevinde

HDP Eğitim Komisyonu, AKP'nin teslim almaya çalıştığı üniversitelerle ilgili raporunu açıkladı. Raporda, yandaş olmayan kademisyenlerin ihraç edildiğine, öğrencilerin cezaevinde olduğuna da dikkat çekildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eğitim Komisyonu, hazırladığı Yükseköğretim Raporu’nu Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Komisyon Üyesi ve Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, 12 Eylül rejimini ürünü olan Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) Türkiye üzerinde bir karabasan olduğunu belirtti. 

'ÖĞRENCİLER CEZAEVİNDE; HÜKÛMET MEMURLARI ÜNİVERSİTEDE'

Üniversitelerin bağımlılığının özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında artırıldığına değinen Toğrul, “Şu ana kadar 7 binin üzerinde insan ihraç edildi. Şu an 70 bin öğrenci cezaevlerinde” dedi.

HDP Eğitim Politikaları ve Kültür-Sanat Alanından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ Karahalı da, raporu açıkladı. Karahanlı, “Bilim insanı olmaktan ziyade hükûmet memurluğuna soyunan kişiler, ele geçirdikleri üniversitelerin iktidar ilişkilerini eleştirel ve muhalif görülen akademisyenler, öğrenciler üzerinde baskı ve denetim aracına dönüştürdüler” ifadelerini kullandı. 

RAPORDAN

Raporda, TÜİK’in Haziran 2018 dönemi İşgücü İstatistiklerine göre yükseköğretim mezunu işsizlerin oranının yüzde 12,7 olduğu vurgulanırken, "Tüm işsizlerin yüzde 28’ini üniversite mezunları oluşturuyor" denildi.

Raporda şunlar da yer aldı:

"* Özellikle 15 Temmuz’daki darbe girişimi, son döneme damga vuran şiddet ortamı ve siyasi atmosferin keskinleşmesinin ardından yurt dışına göç ivme kazanmıştır.

* TÜİK’in 6 Eylül 2018 tarihinde açıkladığı göç istatistiklerine göre ‘ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel’ nedenlerle Türkiye’den göç edenlerin sayısı 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 42,5 artarak 253 bin 640 olmuştur. Göç eden nüfusun yüzde 42,2’si 25-34 yaş grubundan oluşmaktadır.

* 2018 YÖK verilerine göre bütün öğretim üyeleri arasında kadınların oranı % 38 yani her 100 öğretim üyesinden 62’si erkektir. 

* 11 Ocak 2016 tarihinde Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin yayımladığı ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı bildiri sonrasında yaşatılan linç kampanyasında görmek mümkündür.  Bunların devamı 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra yaşanan hukuksuzluklarla gelmiştir.

* OHAL KHK’lerinin özel olarak hedef aldığı kesimlerin başında üniversiteler ve akademisyenler gelmiştir. 

*Hükûmet, üniversite bileşenlerinin iradesini yok sayarak üniversiteleri tamamen Saray’a bağlamıştır.

* Halkların Demokratik Partisi olarak; kamusal, parasız, ana dilinde ve nitelikli eğitim hakkını, akademik özgürlükleri, iş güvencesini, eleştirel ve özgür bilim üretmeyi bir an olsun savunmaktan vazgeçmeyeceğiz, bu temelde bütün demokrasi ve emek güçleriyle güç birliği yaparak kararlı bir mücadele hattı örmeye devam edeceğiz."