HDK: Sivas'tan beri geleceğimizi karartıyorlar!

HDK, Sivas Katliamı'nda devletin rolüne dikkat çekerek, “İktidarların ayrımcı politikaları yüzünden 25 yıldır tüten duman geleceğimizi karartmaya devam ediyor" dedi. HDK, Alevilerle dayanışmaya çağırdı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Sivas Katliamı’nın 25’inci yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada, katliam günü anlatıldı ve 33 aydının yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi. 

DEVLET YETKİLİLERİNİN AÇIKLAMALARI HATIRLATILDI

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in, Madımak Oteli'nde yaşananların ardından 'Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir' dediğine vurgu yapılan açıklamada, yine dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in şu sözleri hatırlatıldı: "Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş... Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır... Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır." Açıklamada, İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu'nun ise "Aziz Nesin'in halkın inançlarına karşı bilinen tahrikleriyle halk galeyana gelerek tepki göstermiştir" ifadelerini kullandığı belirtildi.

ERDOĞAN: HAYIRLI OLSUN!

Davanın iddianamesinde de aydınların suçlandığına değinilen açıklamada, "Sivas Katliamı davası 20 yılın ardından geçen yıl zaman aşımı gerekçesiyle kapatıldı" hatırlatması yapıldı. 

HDK, zaman aşımı kararının ardından dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ‘Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun. Yıllar yılı içeride olan vatandaş, içlerinde kaçak olanlar vardı" dediğini aktardı.

'ALEVİLERLE OMUZ OMUZA SAF TUTALIM'

"İktidarların ayrımcı politikaları yüzünden 25 yıldır tüten duman hâlâ geleceğimizi karartmaya devam ediyor. Sis bulutu hala dağılmadı" denilen HDK açıklamasında, şunlar da kaydedildi:

"Madımak Katliamı bir insanlık suçudur. Faillerin ve destekçilerinin yargılanıp mahkûm edilmesi insanlığın bir talebi, özgürlük ve demokrasinin ise gereğidir. Yüzleşilsin ki bir daha olmasın!

Anadolu ve Mezopotamya'da bütün inanç ve kimliklerin özgür ve barış içinde yaşama hakkını savunmaya devam ederken, halklarımızı, her yerde eşit yurttaşlık talebiyle Alevilerle omuz omuza saf tutmaya çağırıyoruz.”