İHD: ÇHD ve HHB avukatlarına verilen ceza hukuksuz

İHD Amed Şubesi, ÇHD ve HHB avukatlarına yönelik kararın hukuksuzluğun en somut hali olduğuna dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) avukatlarına dönük hukuksuz cezaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'HUKUKSUZLUĞUN EN SOMUT HALİ'

"Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi yirmi avukat, 20 Mart 2019 tarihinde yargılandıkları ceza dosyasında toplam 159 yıl 2 ay hapis cezası çarptırılmıştır. Bu cezalar Türkiye’de Olağanüstü Hal Rejimi ile artan hukuksuzlukların en somut halidir" denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Türkiye’de meydana gelen hak ihlallerine, adaletsiz yargılamalara sessiz kalamayan avukatlar, insan hakları mücadelesine devam etmektedir. Çağdaş Hukukçular Derneği uzun yıllardır hukuk mücadelesini yürüterek her kesimden mağdurun yanında olmuş, insan hakları mücadelesini yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Bu dernek son zamanlarda Soma, Havaalanı işçileri, Suruç Davası gibi önemli davaları takip etmekteydi.  

'SAVUNMA HAKKI YOK SAYILDI'

(...) Mahkeme heyeti, duruşmalar sırasında birçok kez savunma makamını duruşma salonundan çıkartarak savunma hakkını yok saymıştır.  

Mahkeme, savunma makamının bütün taleplerini reddetmiştir. 20 Mart 2019 tarihli duruşmada sanık ve müdafileri olmaksızın, boş salona mahkûmiyet hükümleri açıklanmıştır. Ceza yargılamalarında geçerli olan sözlü duruşma ve sözlü savunma yok sayılmıştır. Görüldüğü üzere mahkeme, duruşmayı yönetirken Ceza Muhakemeleri Kanununu başta olmak üzere ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı hareket ederek, adil yargılanma ilkesi başta olmak üzere birçok hak ihlalini gerçekleştirmiştir."

İHD, açıklamasının sonunda Adalet Bakanlığı'na seslenerek, avukatların derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.