'Hasta tutsakların yaşamı risk altında'

Hasta tutsaklar Mehmet Edip Taşar, İbrahim Tekin ve Fırat Nebioğlu'nun yaşamlarının risk altında olduğuna dikkat çekildi.

HASTA TUTSAKLAR

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediü, “F Oturması” eyleminin 640’ıncısını Beyoğlu’nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi.  Bu haftaki eylemde, Marmara 5 No’lu L Tipi Cezaevi’nde bulunan 68 yaşındaki Mehmet Edip Taşar’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.
Mukaddes Şamiloğlu, hasta tutsakların kaderlerine terk edildiğini söyledi. İHD’nin hasta tutsak listesinde de yer alan Şefik Esen’nin 20 Haziran’da ve Yıldırım Han’nın ise 27 Haziran'da yaşamını yitirdiğini hatırlatan Mukaddes Şamiloğlu, ölümlerin "cinayet" olduğunu ifade etti. Şamiloğlu, tutsak Mehmet Edip Taşar’ın cezaevinde iki defa kalp krizi geçirdiğine işaret ederek, "Hemen bırakılmalı" dedi.


İZMİR
İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, 2 haftada bir gerçekleştirdiği eylemlerin 292'ncisini gerçekleştirdi. İHD üyeleri ve çok sayıda kişi, Konak'taki eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Bu haftaki açıklamada, İzmir Şakran Cezaevi'nde tutulan İbrahim Tekin’in (66) durumuna dikkat çekildi. Açıklamada, geçtiğimiz yıl 36 yaşındayken kronik hastalıklarına rağmen tutuklanıp yaşamını yitiren Şefik Esen için başsağlığı dileğinde bulunuldu.
İHD'li yönetici Ahmet Çiçek, Tekin’in 1994 yılında Devlet Güvenlik Mahkemesince yargılanıp, 1995 yılında müebbet ceza aldığını hatırlattı. Çiçek, “Tekin’in, sorgu aşamasında iken gördüğü işkenceler nedeniyle kalıcı hastalıkları oluşmuştur" dedi, "Bir an önce serbest bırakılmalıdır" diye ekledi.


ANKARA
Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 512’nci haftasında İHD Ankara Şube binası önünde bir araya geldi.
İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, Diyarbakır Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Fırat Nebioğlu’nun durumuna dikkat çekti. Yazmacı, Nebioğlu’nun 7 Mart 2022 tarihinde Eğitim Araştırma Hastanesine sevk edildiğini ve Nefroloji uzmanı tarafından “Cezaevinde kalması hayatı açısından ciddi risk barındırır’’ şeklinde rapor hazırlandığını aktardı, "Bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz" dedi.