Hasta tutsak Sabri Kaya’nın durumu ağırlaşıyor

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Galatasaray Meydanı'ndaki eyleminde kronik kalp hastası tutsak Sabri Kaya'nın durumuna dikkat çekti.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun, Galatasaray Meydanı’nda hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her cumartesi günü yaptığı F Oturumu'nun 327’ncisi düzenlendi. HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve iki gün önce tahliye edilen HDP PM Üyesi 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın katıldığı oturumda, bu hafta kronik kalp hastası 55 yaşındaki Sabri Kaya’nın durumuna dikkat çekildi. Hasta mahpusların fotoğraflarının taşındığı eylemde, Türkçe ve İngilizce yazılı, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açıldı. “Sabri Kaya serbest bırakılsın”, “Tedavi hakkı engellenemez”, “OHAL işkencesine son”, “İnsan haklarıyla insandır” sloganları atan insan hakları savunucuları adına açıklamayı Taylan Bekin okudu.

'TEDAVİ EDİLMİYORLAR, İLAÇLARA ULAŞIMI DA ENGELLENİYOR'

Bekin, OHAL koşullarında hapishanelerde ağır hasta mahpusların muayene ve tedavi edilmediği gibi, zorunlu ilaçlarına ulaşmalarının dahi engellendiğine işaret etti. Bekin, ambulans yerine ring aracı ile hastaneye götürülme, kelepçeli muayenenin dayatılması, çıplak arama, sevklerin çok uzun sürede gerçekleşmesi ve hiçbir zaman tam düzenli tedavilerinin yapılmamasının mahpusların sağlık durumlarını daha da ağırlaştırdığını ve ölüme gönderdiğini vurguladı.

Bekin, bu tutsaklardan biri olan kronik kalp hastası Sabri Kaya’nın sağlık durumun gitgide ağırlaştığını belirtti. Adana-Ceyhan'da ikamet eden Kaya’nın, 2010 yılında gözaltına alınıp tutuklandığını anlatan Bekin, 3 yıl Adana Kürkçüler Hapishanesi'nde kalan Kaya’nın yargılandığı dosyadan müebbet hapis cezası aldığını ve hükmün Yargıtay tarafından onaylandığını aktardı. Bekin, 8 yıldır hapishanede tutulan Kaya’nın, bu zaman içinde Kırıkkale F Tipi Hapishanesinde 6 ay, Ankara/Sincan F Tipi Hapishanesinde 3 yıl, 2 yıl da Karabük F Tipi Hapishanesinde kaldıktan sonra halen sevk edildiği Osmaniye 2 No'lu F tipi Hapishanesinde tutulduğunu belirtti.

SAĞLIK KURULU RAPORU ATK ENGELİNE TAKILDI

Kaya’nın gözaltına alınmadan önce kronik kalp hastası olduğunu, hapishaneye girdikten sonra ise durumu daha da ağırlaştığını Bekin, ”Sincan Hapishanesinde kalırken; Ankara Numune Hastanesi'nde 2013 ve 2016 yıllarında 2 defa kalp kapakçığından ameliyat oldu. Kalp kapakçıkları değiştirilmeden sadece tedavi amaçlı küçük çaplı bir operasyon geçirmiştir. Kalbindeki ritim bozukluğunun düzelmesi için kendisini ameliyat eden doktoru kalp pili takılması gerektiğini söylemiştir. Üçüncü defa kalp ameliyatı olmasının riski ortadayken hapishane koşullarında kalması bu riski daha çok artırmaktadır” dedi.

Bekin, 25 Mayıs 2018'de rutin kontrol için götürüldüğü hastaneye dönen Kaya’nın, ring aracının havasız olması nedeniyle fenalık geçirdiğini, nefes alamaz hale gelerek bayıldığını aktardı. Kronik kalp rahatsızlığı yanı sıra, Kaya’nın mide ülseri, gastrit, kemik erimesi rahatsızlıklarının da olduğuna dikkat çeken Bekin, Sağlık Kurulu’ndan aldığı 'hapishanede kalamaz' raporuna rağmen ATK tarafından tahliye başvurusu reddedilen Kaya’nın derhal serbest bırakılmasını istedi.