Harp Okulunda işkence gören 120 öðrenci okulu bıraktı

Harp Okulunda işkence gören 120 öðrenci okulu bıraktı

Harp okulunda işkence ve kötü muameleye maruz kalan öðrencilerden 120’si okulu bıraktı. Aileler çocuklarına yapılan bu muamele isyan ederken, son 12 yılda en az 2 bin öðrencinin aynı gerekçe ile okuldan ayrıldıðı belirtiliyor. Okulunu bırakmak ve yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalan öðrencilerden birisi olan Tugay Ahraz, “Bazı arkadaşlarımızı uykusuz bıraktılar. Ýşkence ve kötü muamele nedeniyle 120 öðrenci bırakıp kaçtı” dedi.

Maltepe Askeri Lisesinde 4 yıl okuduktan sonra Kara harp Okulu Ýntibak Kampına giden Tugay Ahraz, (18) intibak kampında kendisi gibi askeri liseden gelen öðrencilerin fiziki ve psikolojik baskılarla yıldırıldıðını söyledi. Ahraz, kampın ilk üç gününde 30-35 arkadaşının kamptan ayrıldıðını belirtirken, kendisinin de ancak bir hafta dayanabildiðini kaydetti.

Harp okulunda yıldırma politikasıyla fiziksel ve psikolojik baskılar yapıldıðını ve kendisinin de bunlara maruz kaldıðını ifade eden Ahraz, “Askeri lise öðrencilerin insan bünyesinin dayanamayacaðı baskılar yapılıyor, sivil kaynaklı öðrenciler ise paşalar gibi yaşatılıyor” dedi.

‘O ŞÝDDETÝ BÝR ÖMÜR BOYU UNUTMAYACAÐIM’

Ýntibak kampında takım kaptanları üsteðmenleri tarafından sürekli hakaret işittiklerini kaydeden Tugay Ahraz, şunları anlattı: “Bizlere sürekli şınav çektiriyorlardı ya da şımav pozisyonunda durduruyorlardı. Bir defa dayanamayıp dizlerimi yere koyduðumda bana sen bu vatanı nasıl koruyacaksın arkamı döndüm dizini koydun. Yarın cephede de arkamızı dönersek bizleri vurursun gibi hakaretlerde bulundu. Sizler boyuna bu okula geldiniz bugünün yarını var, yarının 45 günü var. Kamp bittiðinde 4 yıl boyunca harp okulu okuyacaksın sen harp okulunda yine basında ben olacaðım. Ben gitsem benim dere arkadaşım gelecek yani sen harp okulunu bitireceðini subay olacaðını mı zannediyorsan yanılıyorsun diyerek bizlere sürekli psikolojik baskı uyguladılar. Bazı arkadaşlarımızı uykusuz bıraktılar. Bir hafta boyunca yaşadıklarımızı anlatmak çok zor. Zaten birçok kişi ilk üç günde bıraktı. Ben ancak bir hafta dayanabildim zaten onların istedikleri de buydu.

Şu anda üniversiteye hazırlanıyorum ama üzerimdeki o psikolojiyi hala atamadım. Geceleri kan ter içinde uyanıp arkadaşlarımın durumlarını gözlerimin önüne getiriyorum. Orada yaşadıðımız şiddeti ömür boyu unutmayacaðım. Ýşkence ve kötü muamele nedeniyle 120 öðrenci bırakıp kaçtı. Askeri okulu bırakan öðrencilerin ailelerinden 20 bin TL istiyorlar.

Bu konunun meclis tarafından incelenmesini istiyorum.”

HEYET OLUŞTURULUP HARBÝYEDE NELER OLUYOR ARAŞTIRILSIN

Silifke Belediyesinde işçi olarak çalışan baba Ýmdat Ahraz ise oðlunun yaşadıðı sıkıntıları anlatırken konunun Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlıðı, Kara Kuvvetleri ve Meclis tarafından araştırılıp, kendileri gibi başka gençlerinde maðdur olmamasını istediklerini dile getirdi.

Baba Ahraz, “Başbakanlık gitsin bunu araştırsın. Genelkurmay başkanlıðının da araştırılmasını istiyorum eðer bu böyle devam edecekse askeri liseleri kapatsınlar. Benim oðlum orada işkenceye benzeyen eðitimden geçti. Bu nasıl bir eðitim. Psikolojik ve fiziki baskılarla çocukların dayanamayacakları eðitimler veriliyor. Bu eðitim deðil işkencedir. Bu haberi okuyan aileler evlatlarını askeri liselere gönderirken bir kez daha düşünüp araştırsınlar. Bu böyle devam ederse Askeri liseler kapatılsın. Benim tek bir evladım var ve onun geleceði için mücadele ediyorum. Şuanda tekrardan üniversite sınavların hazırlanıyor. Boşa geçen yılları ve bozuk bir psikolojiyle oðlum yeniden toparlanmaya çalışıyor. Bizim durumumuz herkese örnek olsun” diye konuştu.

BEN KIYIP VURAMAZKEN, ORADA EVLADIMA ÝŞKENCE YAPIYORLAR

“Benim evladıma işkence yapmışlar. Ben kıyıp vuramazken” diyen Anne Melike Ahraz ise şöyle konuştu: “Bizim çocuðumuz bu işkencelere maruz kaldı başka kimsenin çocuðu kalmasın istiyorum. Askeri liseye gidecek öðrencilerin velileri iyice araştırsın öyle göndersin.”