Halk HDP adaylarını kitlesel karşıladı

HDP’nin milletvekilleri adayları, seçim bölgelerine giderek halkla buluşmaya başladı. Amed, Mersin ve Hatay'daki buluşmalarda, büyük coşku ve sahiplenme hakimdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) aday belirleme süreci sona erdikten sonra seçim bölgelerine dönen milletvekili adayları, büyük halk kitleleri tarafından karşılandı. Kent merkezlerinde düzenlenen araç konvoylarına halkın ilgisi dikkat çekti. Büyük bir coşku ve sevginin hakim olduğu karşılama alanları adeta birer miting alanlarına dönüştü. 

AMED

HDP’nin Amed adayları da seçim çalışmalarına başladı. Adaylar, geldikleri Diyarbakır Havaalanı’nda binlerce partili tarafından coşkuyla karşılandı. Buradaki karkışamanın ardından oluşturulan araç konvoyu ile kent turu atıldı.

Amedspor taraftarlarının bayraklarıyla katıldığı konvoyun geçtiği yollarda bulunan araç sürücüleri çaldıkları kornalarıyla, yol kenarında ve evlerindeki yurttaşlar ise zafer işaretleri yaparak milletvekili adaylarını selamladı. Atılan turun ardında HDP İl Örgütü binasının önüne gelen milletvekilleri adayları, burada kendilerini bekleyen partililerce “Amed sezinle gurur duyuyor” sloganları ile karşıladı. 

HDP Amed milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp ve Ziya Pir de, burada yeni adaylarla birlikte halkı selamladı.  

Selamlamanın ardından halka hitap eden HDP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı, 24 Haziran seçimlerine kaos ortamında gidildiğini ifade etti. Camcı, “Türkiye adaletten, hukuktan çıkmış durumda. HDP yeni dönemde en güçlü ve tarihi değişimi gerçekleştirerek, mücadele edecektir. Özgür yarınlar için HDP mücadele edecektir. Diyarbakır adayları, anaların haykırışı olacaktır. Diyarbakır adayları, Diyarbakır halkının sesi olacaktır. Diyarbakır adaylarımız kadınların sesi olacaktır, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi kıracaktır, Kürt halkının özgülük ve statüsü için mücadele edecektir. Mutlaka kazanacağız. Çünkü tarihi bir zafer için 24 Haziran’a gidiyoruz. 24 Haziran’da Diyarbakır’dan 12 milletvekilimizi parlamentoya göndermeliyiz. Diyarbakır halkının emeği ve mücadelesi ile bunu başaracağız. 24 Haziran’a kadar mücadele, mücadele, mücadele” dedi.

HDP’li vekil Ziya Pir, yaptığı konuşmasında “Yeni adaylarımıza ve partimize başarılar diliyorum. Son bir ay kaldı. 3 yıl önce tamamlayamadığımızı, bir ay sonra hep birlikte tamamlayacağız. O adamı asla başkan yaptırmayacağız. Sizden ricam; arkadaşlarımız bir buçuk yıldır cezaevinde bedel ödüyor. Özgür ve demokratik Türkiye için bedel ödüyor. Bu bir ay, gece gündüz demeden hep birlikte birer aday gibi çalışalım. 24 Haziran’da HDP’yi değil, biz onları sandıklara gömeceğiz” sözlerini sarf etti. 

HDP’li Sibel Yiğitalp da Amed'in her dönemde tarihe öncülük ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Son 3 yıldır bu mücadelede daha demokratik ve bir arada yaşamak için, yaşamını yitirenler için, bu partinin fikir babası Sayın Öcalan’a teşekkür ediyoruz. Biz haklıyız, bundan daha güzel bir duygu yoktur. Ancak bütün haksızlıklarına rağmen halen konuşuyorlar. Arkadaşlarımızı tutukladılar; ancak her şeye rağmen bu halk burada ayakta. Bunu bir kez daha sandıkta onlara hatırlatacağız. Bir araya gelirsek, Ortadoğu’da tek güç olacağız. Artık bizim çocuklarımız, gençlerimiz, bu yaşananları yaşamaması için elimizden geleni yapacağız. Hep birlikte kazanacağız, mutlaka kazanacağız. Bu mücadelede bizleri yalnız bırakmayan, Sur, Silvan, Lice ve bütün ilçelerimizi, bütün insanlarımızı, direnişte dik durdukları için herkese şükranlarımı sunuyorum. Yeni arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.”   

“Amed halkıyla başımız dik” diyerek halkı selamlayan HDP’li Feleknas Uca ise, “Bizi ayakta tutan halkımızın direnişidir ve biz bu halka borçluyuz” dedi.

Tarihi günlerden geçtiklerini söyleyen Uca, “Ancak bu günler güzel günlere evrilecektir. Kara bulutlar gidecek, güneş doğacak, özgürlüğü, demokrasiyi bu topraklara getirecektir. Önderimiz, milletvekillerimiz ve arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşacaktır. Amed halkı direnişi, mücadelesi, varlığı ile her dönem tarihi destanların nasıl yazıldığını göstermiştir. Amed halkı bir kez daha 24 Haziran’da tarih yazacaktır. Çünkü Kürt halkının gözü Amed halkının üzerindedir” dedi.

Uca, konuşmasını yaptığı sırada kalkış yapan savaş uçaklarının sesini bastırması üzerine, şöyle devam etti: “24 Haziran’dan sonra savaş uçakları kalkmayacaktır. 24 Haziran’da zulmün sesi parçalanacaktır. İnkar ve baskının, katliamların sesi parçalanacaktır. Halkımızın özgülüğü için birlikte mücadele edeceğiz. 12-0 ile sandık sonuçlarını çıkaracağız.”

Daha sonra birer birer halkı selamlayan HDP’nin Diyarbakır milletvekili adayları, kısa kısa mesajlar paylaştı. Listenin ilk sırasında yer alan Adnan Selçuk Mızraklı, “Merhaba özgürlük çiçekleri, gözlerinizin ışıltısı yüreğinizin sıcaklığı, güneşle yarışıyor. Bizler kentleri yıkılan, irademize hipotek konularak belediyelerimize el konulanlar olarak sözümüz var, 24 Haziran’da hayfımızı almaya var mısınız?” diye sordu.    

Saliha Aydeniz de, “Değerli annelere bin selam, İmralı’ya bin selam, özgürlük tutsaklarına bin selam, duruşunuza bin selam. 24 Haziran’da faşizm parçalanacaktır. Halkımız onurlu duruşu ile 24 Haziran’da halka yaşatılanlara ve zindanların cevabı olacaktır” dedi. 

İmam Taşçıer, “Amed’e, Efrin’e, Mahabad’a, Kerkük’e, Sur’a, Şırnak’a, Cizre’ye ve Kürt halkına, Kürdistan’a selam olsun. Kürt ulusal birliği inşa edilmediği sürece acı içerisinde olacağız. Kürt halkının birliği inşa edildiği zaman acılar sona erecektir. Bu nedenle Kürt ulusal birliğinin sağlanması için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

Remziye Tosun, “Merhaba Amed, sizlere Sur’un selamını getirdim. Ya özgürlük ya özgürlük” dedi.

Hişyar Özsoy ise, “Öncelikle buradan aday olduğum için çok büyük gurur duyuyorum. Amed halkının mücadelesi önünde saygıyla eğiliyorum. Değerlerinize, emeklerinize haram getirmeyeceğiz, size söz veriyoruz. Mutlaka kazanacağız” diye konuştu.

Semra Güzel de, “Her şeyden önce zafere gideceğiz. Serkeftin, serkeftin, serkeftin” dedi. 

Garo Paylan da şunları söyledi: “Amed’in vekili olmaktan gurur duyuyorum. Bugüne kadar dimdik ayakta durduğunuz için sizlerle de gurur duyuyorum. Değerli dostlar, geçen gün sizin hemşeriniz Selahattin Demirtaş’ı Edirne’de ziyaret ettim. Hepinize çok büyük selamları var. Bizler de Demirtaş’a layık olmak için bir ay boyunca gece gündüz çalışmaya var mıyız? Demirtaş’ın özgürce propaganda yapmasına izin vermiyor ve zindanda tutuyorlar. Bizler Demirtaş’a 24 Haziran’da güçlü bir selam vereceğiz. Onlar vermiyorsa, bizler hep beraber alacağız."

Dersim Dağ da, “Anneler, gençler, bu seçimde birlikte mücadele edeceğiz ve birlikte çalışacağız, birlikte kazanacağız” dedi.  

Musa Farisoğulları, “Değerli halkımız, her şeyden önce sizlerin önünde saygıyla eğiliyorum. Dost ve düşman bilsin ki; kazanacağız, hep birlikte kazanacağız. Bu saatten itibaren hep birlikte çalışmalara başlayıp, birlikte zafere yürüyelim” dedi. 

Abdurrahman Durmuş da, “Merhaba direnişin kalesi, burada zaferin halkın yüzünde olduğunu görüyorum. Amed sokaklarına zaferi birlikte getireceğiz” ifadelerine yer verdi. 

Mehmet Temizyüz, “Günün sıcaklığı ile sizleri selamlıyoruz. Mayıs ayındayız, Mayıs ayı kahramanlarının yolunda yürüyeceğiz. Onlar gibi zafere ve özgürlüğe kavuşacağız. Ortadoğu’ya ve Kürt halkına 24 Haziran’da özgürlüğün sözünü veriyoruz. Zafer Kürt halkınındır” dedi.  

Ferda Fahrioğlu da, “24 Haziran’da Kürt halkının kim olduğunu onlara göstereceğiz. 12 vekille meclise gideceğiz. Jin jiyan azadî” dedi. 

MERSİN

Mersin’in Akdeniz ilçesi Özgür Çocuk Parkı'nda düzenlenen ve çok sayıda kişinin katıldığı aday tanıtım etkinliğinde, davul zurna eşliğinde halay ve zılgıtlar çekildi. Kürtçe şarkılar eşliğinde tanıtılan milletvekili adayları tek tek sahneye çıkarak halkı selamladı.

Zamanın kısıtlı olduğunu ve daha fazla emek harcama zamanı olduğuna dikkat çeken HDP İl Eş Başkanı Murat Baykan, “Önümüzde önemli bir seçim var. Bu seçimlerdeki başarımız ile ülkeye barışı ve demokrasiyi getireceğimize inanıyoruz” dedi. 

Barış ve demokrasi için mücadelenin şart olduğunu vurgulayan HDP Milletvekili Adayı Atilla Güney, “Burada sadece seçim maratonunu başlatmıyoruz. Demokratik bir Türkiye için verilen mücadelede sadece bir aşamadır. Doğayı ve çevreyi yağmalayanlar, ekonomiyi bu noktaya getirenler, toplumsal barışı özgürlüğümüzü yağmadılar. Toplumsal özgürlük ve demokratik bir toplum kurmak için çok uzun bir yolumuz var. Verdiğimiz mücadelede demokratik ulus hedefimizi gerçekleştirmek için yapacağımız çalışmalar ile bizler kazanacağız, şimdiden halkımıza başarılar diliyorum” diye konuştu. 

Ardından konuşan Aday Rıdvan Turan da, konuşmasına Adana ve Mersin’de grevde olan SODA işçileri direnişini selamlayarak başladı. Yapılacak olan seçimin propagandaya gerek duyulmadığını dile getiren Turan, “16 yıldır bu ülkeyi yönetenler referandumdan sonra huzurun geleceğini belirttiler. Ülke ekonomik krizle boğuşuyor. Tüm ülkenin geleceğini taahhüt edeceğimiz bir seçimdir. Diyorlar ki bize oylarınızı verin başkanlık ile birlikte bu ülkeyi daha iyi yönetelim. Zaten bu ülke fiilen başkanlık ile yönetiliyor. Kürt meselesinin bu kadar içinden çıkılmaz bir hale gelmesi bunlardan kaynaklıdır. Demokrasi adına bir şey kalmamıştır. Bunların nedeni başkanlık sistemidir. Biz demokrasi ve özgürlük umudumuz için çalışarak kazanacağız, OHAL’de seçime gitmemize rağmen halklar emekçiler kazanacak ve bu ülkenin yönetiminde söz sahibi olacakladır” dedi.

Daha sonra söz alan HDP milletvekili adayı Fatma Kurtalan ise, “Emek ve kadın özgürlüğünü istiyorum diyen kadınlar ve değişim isteyen gençler ile hep beraber mücadele ederek mutlaka kazanacağız, diyoruz. Türkiye siyasetinde kilit noktada olan bizleriz. Ülkeyi bu anti demokratik süreçten kurtaracak olan bizler olacağız” dedi. 

HATAY 

Hatay’da HDP Milletvekili Adayı Barış Atay ve partili diğer adaylar, seçim çalışmalarının startını Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz ve Ahmet Atakan’ın mezarlarını ziyaret ederek verdi.

Hatay milletvekilleri adayları Barış Atay, Hülya Kavuk, Kerem Nalbant, Fatma Özdemir, Servet Kavukoğlu, Kadriye Turhan, Yılmaz Bayram, Gülüzar Işık Çay, Mithat Mirioğlu, Naim Özbek ve Paraşin Gümüş seçim bölgelerinde çalışmalarına başladı. Milletvekilleri adayları, geldikleri kentte partililerce Antakya kent merkezinde karşılandı. Yapılan karşılama sonrası adaylar, çalışmalarının startını Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz ve Ahmet Atakan’ın mezarlarını ziyaret etti. 

Bu ziyaretlerinde aileler de HDP’li adayları yalnız bırakmadı.

Bu ziyaretlerinin ardından programına parti binasında düzenlenecek halkla buluşma etkinliğine katılarak devam edecek olan milletvekili adayları ardından da esnafları ziyaret edecek.