Hakim: Demirtaş'ın duruşmaya gelmesi tehlike yaratabilir!

Hakim, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın duruşmaya getirilmesini Amed'in siyasal yapısını gerekçe göstererek reddetti!

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “hakaret” ettiği iddiasıyla 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın 5’inci duruşması görüldü. Diyarbakır 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Demirtaş katılmadı. Avukatların hazır bulunduğu duruşmada hakim, davanın “güvenlik” gerekçesiyle başka bir kente nakledilmesi ilişkin kurduğu ara kararı okuyarak, dava dosyasının Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği için davanın esası hakkında beyan almayacağını söyledi.  

AVUKATLARDAN İTİRAZ

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, mahkemenin davanın nakledilmesi konusundaki ara kararını kabul etmediklerini, bu konuda gerekli şartların oluşmadığını belirterek, kararın davanın kamu güvenliği açısından mı yoksa müvekkili Demirtaş’ın güvenliği açısından verildiğinin belli olmadığına dikkat çekti. Karaman, mahkemenin davanın nakline ilişkin verdiği ara karardan vazgeçerek yeni bir ara karar kurulmasını talep etti. 694 Sayılı KHK ile yapılan değişiklikle suç sınırlaması olmadan herkesin SEGBİS üzerinden ifade vermesine yönelik CMK’de yapılan değişikliğin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne açıkça aykırı olduğunu vurgulayan Karaman, Demirtaş’ın mahkemeye gelerek savunma yapması için yeniden bir ara karar kurulmasını istedi.

HAKİMDEN 'SİYASİ' RET

Ara kararını açıklayan hakim, davanın nakli için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılan müzekkereye cevabın beklenmesine karar verdi. Hakim, davanın nakli konusundaki talebi ise şu gerekçe ile reddetti: "Diyarbakır ilinin sosyal, kültürel ve siyasal yapısı, sanığın bulunduğu konum dikkate alınarak, halen başka bir suçtan tutuklu olarak Edirne F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan sanığın Diyarbakır ilinde hazır edilmesi ve bu şekilde savunmasına başvurulmasının kamu güvenliği açısından tehlike olabileceği dikkate alınarak bu husustaki talebin bu aşama reddine.” 

Duruşma Nisan 2018'e ertelendi.