Güven: Görüşme sağlanıncaya kadar açlık grevdeyim

Rehin tutulduğu cezaevinde tecride karşı açlık grevine giren HDP Milletvekili Leyla Güven, "Türkiye toplumunun içinde bulunduğu tüm toplumsal sorunların çözüm aktörü Sayın Öcalan" dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA), rehin tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in açlık grevinin 7’nci gününde kendilerine gönderdiği mektubu kamuoyuyla paylaştı.

Güven, mektubunda, tarihsel olarak Kürt gerçekliğinin, varlığını sağlama potansiyelini her türlü inkar, imha ve kültürel söylemin politikaları karşısında koruyabildiğini vurgularken, şu ifadelere yer verdi:

“Bu politikalardan kaynaklı tarihsel ve güncel anlamda Türkiye toplumumun en ağır ve köklü sorunu Kürt sorunu olarak varlık bulmaktadır. Kürt sorununa dönük dönem dönem geliştirilen çözüm arayışları tekçi ve egemenlikli iktidar zihniyet ve politikaları nedeniyle sürekli sekteye uğramıştır. En son 2013 yılı Newrozu’nda Sayın Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümüne dönük gönderdiği mesajla yeni bir dönemi başlatmıştır. Sayın Öcalan mesajında Kürt ve Türk halklarının tarihsel-kadim kardeşliğine dikkat çekmiş, ülkemizin toplumsal barış ve hizmet edecek çözümün kendi öz dinamikleriyle gerçekleşme olasılığının mümkün olacağını dile getirmiştir. Sayın Öcalan bu çözüm süreci içerisinde kendisine düşen tüm sorumluluğunu nihai çözümde tek aktör olduğunu bir kez daha göstermiştir. 

'AKP YIKIMIN, ÖCALAN ÇÖZÜMÜN ADRESİ'

Karşılıklı müzakere sürecinin başlama arifesinde AKP hükûmetinin tekçi-savaşı dayatan politikaları nedeniyle geliştirilen süreç sona ermiş, ülkemiz yeniden savaş ve yıkıma sürüklenmiştir. Çözümsüzlüğü dayatan AKP hükûmeti, bir yandan halkın belediyelerine el koyarak, halkın temsilcilerini tutuklayarak sorunların daha da ağırlaşarak devam etmesine neden olmuştur. Bugün açısından Türkiye toplumunun içinde bulunduğu tüm toplumsal sorunların çözüm aktörünün Sayın Öcalan olduğu herkesçe bilinmektedir. Sayın Öcalan 2015 yılından beri ne aile ne de avukatları ile görüştürülmüyor. Ağır tecrit koşullarında tutulan Sayın Öcalan’ın Türkiye toplumunun barışını sağlayacak bir misyona sahip olduğunu vurgulamak istiyorum. Ayrıca misyonunu ve rolünü yerine getirebilecek koşulların ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde sağlanması gerekmektedir. 

Bu nedenlerden dolayı ben özgür irademle Sayın Öcalan ile görüşme sağlanıncaya kadar süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başladığımı belirtiyorum.”