'Gözaltılara ses çıkarılmazsa her yere yayılır'

Gözaltılara tepki gösteren ÖHD’li avukatlar, "Ses çıkarılmazsa Türkiye’nin her yerine yayılır" uyarısında bulundu.

14 Mayıs seçimlerine giderken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında aralarında gazeteci, hukukçu, siyasetçi ve sanatçının da bulunduğu yüzlerce kişi gözaltına alındı.

MA'nın haberine göre, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Bedirhan Sarsılmaz, operasyonun zamanlamasına dikkat çekerek, bu bağlamda Kürt halkına gözdağı verildiğini söyledi.

Sarsılmaz, “Bu, Kürt halkına uygulanan baskı politikalarının bir parçasıdır. İktidar istediği kadar baskı politikası, faşizmi uygulamaya devam etsin biz hukukçular olarak söz söylemeye ve mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Seçimlere 18 gün kaldığını ve bu saldırının bundan kaynaklandığını dile getiren ÖHD üyesi Sinan Zincir, Kurdistan ve Türkiye’de yapılacak seçimlerin güvenliğinin tehdit altına girdiğini ifade etti.

Zincir, şöyle dedi: “Bu toprakların bir gerçeği var. Kürt halkı ve hakikati direniyor. Bu sisteme karşı en büyük ve çetin mücadeleyi Kürt halkı veriyor. Bedelini de Kürt halkına ödetmeye çalışıyorlar."

Zincir, Türkiye’deki baro, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin buna tepki göstermesi gerektiğini dile getirdi, "Bu siyasi soykırım operasyonuna ‘dur’ denilmezse Türkiye’nin hiçbir yerinde seçim güvenliği sağlanamaz. Bu ülkede 21 yıllık saray iktidarı ve rejimi devrilmek üzere. Bunun için muhalefetin bu kırıma ses çıkarması lazım. Onun için direnen Kürt halkının yanında, bu toprakların hakikat, demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürüten kesimin yanında durmak bugün Türkiye demokrasisi için olmazsa olmaz bir koşuldur. Baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) ses çıkarması gerekiyor. Eğer bu kırıma ses çıkarılmazsa, Türkiye’nin her yerine yayılır” dedi.

İHD Amed Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, sivil alanın daraltılamaya çalışıldığını belirterek, “Gözaltılar, siyasi iktidarın seçimlere nasıl bir atmosferde girmek istediği konusunda bizleri endişelendirmektedir” dedi.

Zeytun, gözaltıların iktidarın nasıl bir atmosferde seçime gireceğinin göstergesi olduğunu belirtti. 

Seçime doğru giderken bu operasyonların yapılmasının atmosferi de az çok belli ettirdiğini ifade eden Zeytun, “Bu gözaltılar, aslında siyasi iktidarın seçimlere hangi atmosferde girmek istediği konusunda bizleri endişelendirmektedir. Ülkede seçimlerin adil şartlarda yapılmadığı, seçim süreçlerinde çeşitli yöntemlerle baskı politikalarının yoğunlaştığı, uzun yıllardır deneyimlediğimiz ve tanık olduğumuz bir husustur. Fakat gözaltına alınan kişilerin farklı sivil alanlarda çalışması, aralarında siyasetçiler dışında da çok fazla kimse olması, soruşturmanın ve gözaltıların çok geniş kapsamlı olması; bu operasyonların bir seçimden daha derinlikli amacı olduğu konusunda bizleri düşünmeye sevk etmektedir” diye belirtti.