Gökkan’ın reddettiği mahkeme heyeti 3 yıl 9 ay hapis verdi

Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan’a 2011’de kurulan “Çözüm Çadırı” gerekçe gösterilerek 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

TJA sözcüsü Ayşe Gökkan, Mêrdîn’in Nisêbîn ilçesinde 2011’de belediyeye ait Mitani Kültür Merkezi bahçesinde kurulan “Demokratik Çözüm Çadırı” gerekçe gösterilere yargılama konusu oldu.

Türk yargısı Dönemin Nisêbîn Belediyesi Başkanı Ayşe Gökkan’ın “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek”le suçladı.

Daha önce Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezasının “orantısızlık” nedeniyle Yargıtay tarafından bozulmasıyla yeniden dava yeniden görüldü.

Karar duruşmasına Gökkan rehin tutulduğu Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı.

GÖKKAN MAHKEME HEYETİNİ REDDETTİ

Gökkan, Kürtçe yaptığı savunmada, mahkemenin başından beri tarafsızlığını yitirdiğini belirterek, reddi hakim talebini yineledi.

Gökkan, “Bu mahkemeyi, heyetini, başkanını, hatta katibini reddediyorum” dedi.

Gökkan’ın avukatı Muharrem Şahin, Mahkemeyi tiyatro oyununa benzeterek “Hem mahkemenin içinde hem de dışında maruz kaldığımız durumdan kaynaklı savunma hakkımızın engellendiğini, mahkeme heyetinin hukuka uygun bir karar veremeyeceğini, bu yargılamanın bir tiyatro olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

Şahin, “Soruşturma propagandadan yapılmıştır, propagandaya yardım diye mevzuatımızda bir şey yoktur. Bu nedenle savunmalarımızı üst mahkemelerde yapmak üzere esas hakkında savunma yapmayacağız” diye ekledi.  

Gökkan’ın avukatlarından Özüm Vurgun ise, “Bu mahkemede hukuk konuşulamaz, bu mahkemede hukuk felsefesi de konuşulamaz” tepkisinde bulundu.

Son sözü sorulan Gökkan, “Mahkemeyi reddediyorum, kadın, özgürlük ve yaşam yargılanamaz” dedi.  

Mahkeme heyeti Gökkan’a “örgüte bilerek isteyerek yardım etme” iddiasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi.