Göle’de bir çoban yakın mesafeden ateş açılarak infaz edildi

HDP Hukuk Komisyonu üyesi Ayşe Acar Başaran, Göle’de Türk güçlerinin hedefi olan İsmail Karakuş isimli çobanın yakın mesafeden ateş açılarak öldürüldüğüne dikkat çekti.

İnfaz, Ardahan Göle ilçesine bağlı Samandöken (Sinot) Köyü kırsalında yaşandı. 38 yaşındaki İsmail Karakuş, operasyona çıkan polis ve askerler tarafından vuruldu.

Valilik yaptığı açıklamada bölgede görüldüğü istihbaratı alınan 4 örgüt üyesine dönük operasyon sırasında kobra tipi araca yaklaşan Karakuş’un ‘dur’ ikazına uymadığını iddia ederek, infazı gerekçelendirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise askerin yakın mesafeden ateş açtığı bilgisini paylaştı.

Başaran, öldüren çoban İsmail Karakuş’un yardımcısının ve bazı köylülerin olaya tanıklıklarını aktardı. Başaran, bu görgü tanıkların anlatımlarına göre, çobanın operasyonda yer alan asker, özel harekat polisleri ve korucular tarafından yakın mesafeden açılan ateşle öldürüldüğünü söyledi.

Başaran şunları söyledi: “Özel harekatçıların, asker ve korucuların yakın mesafeden açtığı ateş sonucu hayvanlarını otlatmakta olan İsmail Karakaş isimli 1980 doğumlu bir çoban öldürülmüştür. Çobanın yardımcısı ve köyde yaşayanlar olayın tanığıdır. Bu yetmezmiş gibi, bu durumun neden kaynaklandığını anlamak için toplanan halka yine özel harekatçılar tarafından plastik mermi ve gazla sert bir şekilde müdahale edilmiştir.”

İsmail Karakaş’ın bu şekilde yol açılan ilk ölüm olmadığını belirten Başaran, iktidarın bu saldırgan anlayışı devam ettikçe maalesef son da olmayacağını ifade etti.

Başaran, şöyle deva etti: “Bir iktidarın görevi halkın huzurunu kaçırmak, insanların güvensiz ve şiddet dolu bir ortamda yaşamasına ve çalışmasına yol açmak değildir. Bu ortamı büyütmek hiç değildir. Hükümete bir kez daha sesleniyoruz. İnsanlara huzur verin. İsmail Karakaş'ın öldürülmesine neden olan kişiler hakkında derhal soruşturma başlatın, sorumluların açığa alınmasını sağlayın. 'Terörist öldürdük' içerikli yalana dayalı resmi açıklamalarla konuyu geçiştirmeye, halkı kandırmaya çalışmayın.”