Gezi Davası'nın gerekçeli kararı

Gezi Davası'nda beraat kararı veren İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı.

 

İş İnsanı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 16 sanıklı Gezi Davası'nda, İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi geçtiğimiz günlerde 9 kişi hakkında verdiği beraat kararının gerekçeli kararını açıkladı. 318 sayfalık gerekçeli kararda, Kavala’nın 840 gün tutuklu kalmasına gerekçe gösterilen, firari cemaat savcılarının talebiyle 2013’te alınan dinleme kararları için “yasa dışı delil” tespiti yapılırken, tapelerin bu nedenle hükme esas alınamayacağı belirtildi.

'YASAK DELİL'

Gerekçeli kararda, Kavala’nın tutuklanmasına gerekçe gösterilen tanık Murat Pabuç’un, iddianame hazırlanmadan sadece 3 gün önce savcılığa ihbarda bulunduğu belirtildi. Pabuç’ın ifadelerinin delil değeri taşımadığı vurgulanırken, 2013 yılında yapılan yasa dışı dinlemelerden elde edilen kanıtlar hakkında mahkeme şu ifadeleri kullandı: "Yargıtay içtihatları ve zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir ilkesi de göz önüne alındığında iddianameye konu tapelerin yasak delil mahiyetinde bulundukları kabul edilmiştir."

ALABORA DOSYASI

Demokratik Gezi eylemlerini “vandallık” olarak niteleyen mahkeme, eylemlerin hükümeti zor durumda bırakmak, istifaya zorlamak amacını taşıdığını vurguladı, Kavala’nın Gezi eylemlerini finanse ettiğine yönelik herhangi bir kanıtın olmadığını belirtti. Raporda, aralarında Memet Ali Alabora’nın da bulunduğu firari 6 sanığın eylemlerin altyapısını hazırladığı, Otpor/Canvas bağlantıları ile ilgili iddiaların ciddi olduğunu savunan mahkeme, bu nedenle dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

SUÇ DUYURUSU

Mahkeme, beraatına karar verdiği sanıkların, yargılandıkları suçtan beraat etmelerine rağmen Gezi eylemlerinin sürmesine, polise direnilmesine yönelik eylemlerde bulunduklarını belirtti. İddianamede yazılı olmayan bu 'suçlar' yönünden savcılığa beraat eden isimler hakkında suç duyurusunda bulunulduğu açıklandı.