Gerillaların geri çekilme süreci devam ediyor

Gerillaların geri çekilme süreci devam ediyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu demokratik çözüm süreci kapsamında Kuzey Kürdistan’dan çekilen iki gerilla grubu daha Medya Savunma Alanları’na ulaştı. Gruplar için düzenlenen törende konuşan HPG Askeri Konsey Üyesi Bawer Dersim, AKP hükümetinin bir yandan gizli savaş hazırlıkları yürütürken, diğer yandan da çeşitli gerekçelerle oyalama politikalarını sürdürdüğünü söyledi. 

Kürt sorununun basit yaklaşımlar, oyalama paketleriyle kesinlikle çözülemeyeceğini belirten Dersim, “AKP sözcülerinin demagojik yaklaşımlarıyla, saldırgan üsluplarıyla hiç çözülmez. Ancak bütünlüklü bir yaklaşımla, kapsamlı bir demokratikleşme reformlarıyla çözüm yoluna girebilir” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine 8 Mayıs’ta başlayan gerillanın geri çekilme süreci devam ediyor. Şu ana kadar Kuzey Kürdistan sahalarından yüzlerce gerilla Medya Savunma Alanlarına ulaşmış durumda. Son olarak Dersim ve değişik alanlardan iki grup daha Medya Savunma Alanları’na ulaştı.

Ulaşan gerilla gruplarını çok sayıda gerilla askeri törenle karşılarken törene katılan HPG Askeri Konsey Üyesi Bawer Dersim süreç hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

‘AKP’YE RAĞMEN ADIM ATIYORUZ’

HPG Askeri Konsey Üyesi Bawer Dersim, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile hareketlerinin demokratik çözüm sürecine ilişkin yapmış oldukları çağrıları hatırlatarak, “Hem halklarımız açısından hem bölge açısından çok derin ve kapsamlı sonuçları beraberinde getirecek olan bir sürecin başlangıcını teşkil ediyor. Bizler de HPG olarak bu güne kadar büyük bir samimiyet ve özveri ile bütün sorumluluklarımızı yerine getirmiş bulunuyoruz” dedi.

HPG olarak çatışmasızlık ortamının sağlanması için ellerinden gelen her türlü fedakarlığı yaptıklarını belirten Dersim, “sürecin ilerlemesi için, sağlıklı bir şekilde sonuçlanması için AKP’ye rağmen biz tüm adımları kararlılıkla atmaktayız” diyerek AKP hükümetine sert eleştirilerde bulundu:

“AKP’nin her türlü demagojisine, şantajına rağmen biz bu adımları halklarımıza ve çözüme olan inancımızın bir gereği olarak atmaktayız. Fakat buna karşılık böylesine tarihi bir soruna AKP hükümeti son derece ciddiyetsiz bir şekilde yaklaşım sergilemektedir. Bir yandan gizli savaş hazırlıkları yürütürken, diğer yandan da çeşitli gerekçelerle oyalama politikalarını sürdürmektedir. Herkes şunu iyi bilmektedir ki Kürt sorunu gibi kapsamlı bir sorun basit yaklaşımlarla, oyalama paketleriyle kesinlikle çözüme kavuşmaz. Yine AKP sözcülerinin demagojik yaklaşımlarıyla, saldırgan üsluplarıyla hiç çözülmez. Ancak bütünlüklü bir yaklaşımla, kapsamlı bir demokratikleşme reformlarıyla çözüm yoluna girebilir.”

Sürecin çift taraflı ilerlemesi gerektiğini belirten Bawer Dersim, “Gerilla güçlerimiz halen büyük bir fedakarlıkla yürüyüşlerini sürdürüyorsa çözüme katkı sunma istemlerinden dolayıdır” diye konuştu.

‘OLASI BİR DURUMDA TEKRAR BÜYÜK BİR İSTEKLE GERİ GİTMEYE HAZIRIZ’

Tören esnasında geri çekilmeyi tamamlayan grup komutanları da kısa konuşmalar yaptı.

Dersim Grup Komutanlarından Yılmaz Dersim: Önderliğimizin ve hareketimizin talimatı üzerine geri çekildik. Olası bir durumda geri gitmeye hazırız. Düşmanın engellemeleri yine zorlamaları süreç karşısındaki ciddiyetsiz yaklaşımları biliniyor ve bu bizi kaygılandırıyor. Yol sürecinde de kaygılandırdı şimdi de kaygılandırıyor. Ama biz hareketimize ve Önderliğimize olan inancımızdan dolayı süreci yürütmekte de kararlıyız.

‘SAVAŞ İÇİN DE BARIŞ İÇİN DE HAZIRIZ ‘

Dersim grup komutanlarından Fidan Zınar: Dersim’den buraya kadar bütün düşman engellemelerine rağmen Önderliğin çağrısını yerine getirmek için geldik. Ancak bir olası değişikliğe karşı aynı ciddiyetle geldiğimiz alanlara geri dönmek için de hazırız. Kaygılarımız var. Önderlik büyük bir hamle başlattı bu hamlenin gerekleri yerine getirildi. Birçok grubumuz geri çekildi. Fakat bu adımlar tek taraflı kaldı. Her ne kadar kaygılarımız olsa da çözüm ve barış için Önderliğimizin ve hareketimizin arkasındayız.  Ancak bu süreç tek taraflı devam ederse her türlü gelişmeye, savaş için de barış içinde hazırız.

Dersim grup komutanlarından Akif Goyi: “Önderliğimizin çağrısı üzerine Medya Savunma Alanları’na geldik. Gelişimizin bir anlamı vardır. Sürecin gidişatı iyi gözükmediği için kaygılarımız var. Ancak yine bütün gelişmelere karşı hazırız.”

‘BUNDAN SONRA YAŞAM DA SAVAŞ DA ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK’

Botan grup komutanlarından Aram Bêkes: “Uzun bir süre oldu bu sürecin başlaması. Örgütümüzün önümüze koymuş olduğu planlama çerçevesinde hareket ettik. Örgütümüzün geri çekilme çağrısı karşısında üzerimize düşen görevi yaptık.  Düşman tarafından zorluklar ve engeller çıkmıştır. Arazide gizli birlikler ve keşif birlikleri vardı. Bu gizli güçler süreci bozmak isteyen güçlerdir. Bu, devletin ve hükümettin iyi olmayan niyetini ortaya çıkarmıştır. Bu bizim için sorun değildi. Örgütümüzün perspektifleri çerçevesinde hareket ettik. Ancak bu şekilde süreç yürürse yaşam da savaş da eskisi gibi olmayacaktır.”

Dersim grup komutanlarından Berwar Rojhılat: Önderliğimizin başlatmış olduğu 2013 yılındaki sürece biz de Dersim gücü olarak katıldık. Bu temelde Medya Savunma Alanları’na gelişimiz gerçekleşti. Medya Savunma Alanları’na geliş bizim için zordu. Biz Önderliğin çağrısını talimat olarak ele aldık ve Önderliğin başlatmış olduğu sürecin başarıyla sonuçlanması için bütün zorlukları göze aldık. Duygu yönünde zorlandık. Ayrıca kaygılarımız da vardı. Çünkü hükümetin yaklaşımları göz önündeydi. Yolda dahi düşman saldırılarına karşı hazırlıklarımız vardı. Eğer süreç Önderliğin çağrısı üzerine yürümezse hamlemizi tekrardan gözden geçirmeye hazırız. Kuzey sahalarına dönmeye hazırız ve Önderliğin tüm çağrılarını yerine getirmeye hazırız.

‘HALKIMIZIN KADERİYLE OYNANIRSA..’

Amed grup komutanlarından Yılmaz Yıldırım: Önderliğimizin Newroz’da başlatmış olduğu süreç halkımıza ve bütün dünya halklarına bir umut vermiştir. Yolda geldiğimiz süreçte bir sürü zorlukla karşılaştık. Her ne kadar sürecin hızlı yürümesi gerektiğini söylüyorlarsa da 24 saat keşif uçakları geri çekilen grupların üzerinde denetim sağlamaktadır. Tabii Önderlik bu süreci başlattığı için biz de Önderliğin fedaileri olarak Önderliğin bu çağrısını kabul ettik ve yürüyüşümüzü başlattık. Biz gerillayız. Gelebiliriz de gidebiliriz de. Bu bizim için sorun değildir. Sorun olan şudur ki eğer bir kandırma varsa ve eğer bu halkın kaderi ile oynanırsa bu konuda başlayacak olan savaşın sorumlusu AKP hükümetidir. Bunun için nasıl bu gün geri çekildiysek yarın tekrar kuzey sahalarına dönebiliriz. Bu sürecin başarılması için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Biz HPG’nin emir ve talimatlarına göre hareket ederiz. Bu hareketin bir kadrosu olarak her göreve hazırız.