Geçen hafta 1,400 sıcaklık rekoru kırıldı

Yazın gelişiyle birlikte aşırı sıcaklar Kuzey Yarımkürede birçok ülkeyi etkisi altına alırken geçtiğimiz hafta içinde 1,400’den fazla sıcaklık rekoru birden kırıldı.

AŞIRI SICAKLAR

Geçtiğimiz hafta bin 300’den fazla hacı adayı Mekke’de aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti. ABD’de ise 100 milyondan fazla kişi sıcaklık uyarısı altında. Hindistan’da ise son üç ayda en az 100 kişi hayatını kaybetti.

 Bilim insanları bu yazın, Kuzey Yarımküre'de en az 2 bin yıldır görülen en sıcak yaz olan 2023'ten biraz daha serin geçmesini bekliyordu. Ancak 2024 yazı henüz başlarken, daha da kavurucu koşulların ufukta olabileceğine dair kaygı verici işaretler var.

Washington Post gazetesine konuşan iklim bilimci Zeke Hausfather, Haziran ayının üst üste 13. aylık küresel ortalama sıcaklık rekorunu kıracağının şimdiden kesin olduğunu söyledi. Hausfather, önümüzdeki ay gezegenin şimdiye kadar ölçülen en yüksek küresel ortalamalara yaklaşabileceğini ya da bu ortalamaları aşabileceğini de sözlerine ekledi.

Tüm hafta boyunca Afrika, Ortadoğu, Güney Avrupa ve Güneydoğu Asya'nın büyük bölümünde aşırı hava koşullarına bağlı olağanüstü gelişmeler izlendi. Örneğin artan klima kullanımı Arnavutluk ve Kuveyt'teki elektrik şebekelerini felç etti.

Sanayi çağının başlangıcından bu yana, insan faaliyetleri - çoğunlukla fosil yakıtların yakılması - gezegeni yaklaşık 1,2 derece ısıttı. Geçtiğimiz 12 ay boyunca Dünya'nın sıcaklığı sanayi öncesi seviyelerine göre ortalama 1,5 derece üstünde seyretti.

2023 yılının Temmuz ayı, bilim insanlarının şimdiye kadar gördüğü en yüksek ortalama küresel sıcaklıklara sahne olmuştu. Bunun 100 bin yıldan daha uzun bir süredir görülen en yüksek sıcaklık seviyesi olduğu düşünülüyor.