'Gazetecilerin hala gözaltında tutulması bir cezalandırmadır'

Avukat Sezin Uçar, 6 gazetecinin 14 gündür gözaltında tutulmasının soruşturma yapmaktan öte bir cezalandırma yöntemi olduğunu belirtti.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın Redhack tarafından kamuoyuyla paylaşılan maillerini haber yaptıkları için 24-25 Aralık'ta gözaltına alınan 6 gazeteci hala bırakılmadı.

ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan, kapatılan DİHA'nın Haber Müdürü Ömer Çelik ile muhabiri Metin Yoksu, Diken'in eski editörü Tunca Öğreten, Birgün çalışanı Mahir Kanaat ve Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Saygın, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde tutuluyor.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar, dün müvekkili Okatan ile görüştü. ANF'ye bilgi veren avukat Uçar, "Müvekkillerimiz 13 gündür gözaltında ve hala suçlamalara dair tek bir bilgi ne bize ne de kendilerine verilmiş değil. Soruşturma savcısı ile bilgi almak için görüşmek istedik. Ancak savcı, 'Ben avukatlarla görüşmüyorum' diyerek görüşme talebimizi reddetti" dedi.

Dosyadaki "kısıtlama"  ve ilk beş gün uygulanan "avukat" yasağına yaptıkları itirazın reddedildiğini belirten Uçar, şunları söyledi: "Şu anda soruşturmaya dair herhangi bir işlem yapılmıyor. Örneğin müvekkillerimizin ifadeleri dahi alınmadı. Savcıya müvekkillerimizin ne zaman adliyeye sevk edileceklerini sormak istedik. Bu sorunun yanıtını vermek için bile savcı bizimle görüşmedi. Çok açık ki, müvekkillerimizin gözaltında tutulması başlı başına bir cezalandırmaya dönüşmüş durumda. Soruşturma kapsamında delillerin araştırılması değil bu bir cezalandırma yöntemi ve işkencedir. Tıpkı uzun tutukluluk süresi gibi."

Müvekkili Derya Okatan'ın OHAL keyfiyetine karşı açlık grevinde olduğuna dikkat çeken Uçar, Okatan'ın durumuna ilişkin şunları söyledi: "Müvekkilimiz Derya Okatan hergün sağlık kontrolünden geçiyor. B1 vitamini alıyor. Tutulma koşulları sağlıklı değil. Çok dar ve kirli bir yerde 5 kadın tutuluyorlar. Diğer 4 kişi, 'FETÖ' soruşturması kapsamında gözaltına alınan kişiler."

OKATAN'DAN MESAJ VAR

Gözaltındaki gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Avukat Uçar, müvekkili Okatan'ın kamuoyuna yönelik mesajını da iletti.

Halka gerçekleri ulaştırmaya devam edeceklerini belirten gazeteci Okatan'ın mesajı şöyle: "Neyle suçlandığımızı bilmeden 12 gündür kötü koşullarda tutuluyoruz. Şimdiye kadar ne yaptıysak, ‘ne suç işlediysek’ hepsinin arkasındayız. Bugün olsa aynı şekilde yine haber yaparız. Gerçekleri anlatmak bizim halka olan sorumluluğumuz. Asıl suç işleyen AKP iktidarıdır. Berat Albayrak’tır. Bizim dışarıda olup gerçekleri halka ulaştırmamız gerekiyor. Yazdığımız her haberin, her cümlenin, her satırın arkasındayız. Sonuç ne olursa olsun tutuklansak bile gerçekleri halka ulaştırmaya devam edeceğiz."

Öte yandan avukat Özcan Kılıç'ın Okatan, Çelik ve Yoksu'nun serbest bırakılması için Sulh Ceza Hâkimliği’ne yaptığı başvuruya ise hala yanıt verilmedi. Birgün çalışanı Kanaat'ın avukatlarının yaptığı itirazın da reddedildiği öğrenildi.