Gazeteciler Duman ve Abay'a özgürlük!

Gazeteciler Duman ve Abay'a özgürlük!

Haklarında müebbet ve 18 yıl hapis cezası bulunan gazeteciler Hatice Duman ile Necati Abay için çalışma arkadaşları ve meslektaşları adalet talebinde bulundu, Yargıtay'ın kararı bozmasını istedi.

Atılım Gazetesi emekçileri, tutuklu gazeteci Hatice Duman ile TGDP Sözcüsü Necati Abay'ın Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde 12 Eylül'de görülecek duruşma öncesi basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısına Atılım Gazetesi emekçilerinin yanı sıra, Necati Abay'ın ailesi, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan Ýpekçi, Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanlıðı'nı yürüten Basın Enstitüsü Derneði'nin Başkanı Yurdanur Atadan, ‘KCK‘ adı altında yürütülen Basın davasında yargılanan ETHA editörü Arzu Demir ile Özgür Gündem emekçileri katıldı.

‘GERÇEÐE BAÐLI KALANLAR HEDEF GÖSTERÝLÝYOR’

Atılım Gazetesi adına açıklama yapan Genel Yayın Koordinatörü Sıtkı Güngör, basın özgürlüðü önündeki engellere dikkat çekti: “Hükümetin politikalarını eleştiren, yalanlarını açıða vuran, ona biat etmeyip gerçeðe sadakatle baðlı kalarak meslek onurunu yüksekte tutan aydın ve gazetecilerin doðrudan doðruya başbakanın talimatıyla işlerinden atıldıðı, hedef gösterildiði bir ülkedeyiz“ dedi.

Güngör, 12 Aðır Ceza Mahkemesi’nin, 1997'den 2003 yılına kadar Atılım Gazetesi'nin yazı işleri müdürlüðünü yapan Hatice Duman'ı müebbet, gazete editörlerinden ve Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay'ı 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdıðını hatırlattı. Yargıtay'ın, yapılan itirazı, 12 Eylül'de karara baðlayacaðını belirten Güngör, her iki gazetecinin tahliyesini istedi.

Necati Abay'ın eşi Leyla Abay da hukuksuzluðun ortadan kalkması içindestek çaðrısında bulunurken, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan Ýpekçi de Mahkemeye seslenerek " Vicdanlarınızı deðiştirin ki kalem kıracak kararları vermeyin“ dedi.

Gazeteci Arzu Demir ise KCK adı altında 44 kişinin yargılandıðı davanın 10 Eylül’de görüleceðini hatırlattı. 36 gazetecinin 10 aydır tutuklu olduðuna dikkat çeken Demir, "KCK Basın Komitesi üyesi ya da yöneticisi olmakla suçlanıyoruz ama hem gözaltında hem de iddianamede ve eklerinde yargılama konusu yapılan eylemlerimizin tamamı gazetecilik mesleði ile ilgili. Bana gözaltında 'Sen KCK Basın Komitesi'nden şununla görüşmüşsün' diye sormadılar. 'Neden bu haberi yaptın' diye sordular. Diðer meslektaşlarım da aynı sorularla karşılaştı" diye konuştu.

’10 EYLÜL’DE ÖZGÜR BASIN GELENEÐÝ SAVUNULACAK‘

10 Eylül'de başlayacak olan davanın bir mücadele alanı olacaðını ifade eden Demir, yargılamada hukuksuzluklar yaşanacaðının bilindiðine işaret etti. Demir, "Duruşma salonunda haberlerimizin arkasında duracaðız. 1990'lı yıllarda katlederek yok edemedikleri özgür basın geleneðini bu kez duruşma salonunda savunacaðız" dedi. Demir, tutuklu gazetecilerin anadilde savunma hakkının da arkasında olduklarını dile getirdi.

Demir, ayrıca, tutuklu gazeteciler için 8 Eylül Cumartesi günü Taksim'de yapılacak yürüyüşe basın emekçilerini davet etti.

Özgür Gündem Gazetesi'nden Özgür Güllü, 10 Eylül'de görülecek olan duruşmada Kürt gazetecilerin anadilde savunma yapacaðını belirterek, "Muhtemelen 'ez lıvırım' diyecekler ve mahkeme sonrasına izin vermeyecek. O yüzden özgür basından yana olanlar olarak biz de orada olalım" dedi.

Yurdanur Atadan ise "Hiçbir kişi ifadesinden dolayı asla ve asla zindanlara girmemelidir. Bütün gücümüzle buna karşı mücadele ediyoruz" dedi.