Gazeteci Alayumat’ın tahliye talebi reddedildi

Türk cezaevlerinde dokuz aydır tutulan gazeteci Erdoğan Alayumat’ın yargılandığı davada tahliye çıkmadı.

KHK ile kapatılan dihaber muhabiri Erdoğan Alayumat ve tutuksuz yargılanan Nuri Akman’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması Hatay 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Alayumat, 13 Temmuz 2017’e gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı. Alayumat ve Akman, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” ve “Örgüte üye olma” iddiasıyla 45’er yıl hapis istemiyle yargılanıyor.

İkinci duruşmada da gazeteci Alayumat hakkında tahliye kararı çıkmadı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre duruşmada tanık olarak dinlenen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal, MİT yerleşkesi olduğu iddia edilen yerin Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ait olduğunu vurguladı.

Kanbal, şunları ifade etti: "Buranın MİT tarafından kullanıldığı iddia ediliyordu, daha önce de defalarca fotoğraflandı. Bunlar casusluk faaliyeti değildir. Kamuoyunu bilgilendirme mahiyetindedir. Oranın askeri yasak bölge olduğuna dair herhangi bir uyarıcı levha yoktur. Askeri yasak bölgelere fotoğraf çekiminin yasak olduğu belirtilen uyarıcı levhalar konulur. Hakeza askeri yasak bölgelerin fotoğraflarını çektik. Bunun için gerekli izinleri almıştık. Gazetecilik faaliyetleri kapsamında halkı bilgilendirmeye çalıştık"

Daha sonra söz alan Alayumat, kendisini daha iyi ifade edeceği gerekçesiyle Kürtçe savunma yapma talebinde bulundu. Bu talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilen Alayumat, tercüman aracılığıyla yaptığı savunmasında tanık Kanbal'ın ifadesine katıldığını belirtti. Alayumat, "Daha önce savunma yapmıştım. Aynen savunmama katılıyorum. 9 aydır suçsuz yere cezaevinde tutuklu bulunmaktayım. Gazetecilik faaliyetlerinden ötürü yargılanıyorum” diyerek tahliye ve beraatını istedi.

Alayumat'ın avukatı Tugay Bek de, yaptığı savunmada müvekkilinin gazetecilik faaliyetlerinde ötürü yargılandığını vurguladı.

Alayumat'ın "örgüt üyesi olması" için bir örgütsel hiyerarşiden, süreklilikten bahsedilmesi gerektiğini belirten Bek, ajanlık suçlanmasına da tepki gösterdi. Hangi ülkeye ne vasıtasıyla ajanlık yaptığının belirtilmesi gerektiğini kaydeden Av. Bek, Alayumat'ın çektiği fotoğrafların ve görüntülerin Efrin operasyonu ile birlikte 3 aydır yayınlandığını ve suç sayılmadığını belirtti. Av. Bek, Alayumat'ın yargılanıyor olmasının haberlerin muhalif nitelikli olmasından kaynaklı olduğunu vurguladı.

İddia makamı ise, sunduğu mütalaasında Alayumat'ın tutukluluk halinin devamını talep etti. Mahkeme heyeti, açıkladığı kararında Alayumat'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 23 Mayıs tarihine erteledi.