Gazeteci Abdurrahman Gök’e 1 yıl 6 ay hapis

Amed’de 2017 yılında Newroz kutlaması sırasında polis tarafından Kemal Kurkut’un katledildiği anları fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök’e 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi.

Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un 2017 Newroz’unda katledilme anlarını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök hakkında "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü

Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Gök ile avukatları Resul Temur ve Mehmet Emin Aktar duruşmada hazır bulundu.

İddia makamı Gök’ün “örgüt üyeliği” suçlamasından beraat, “zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçlamasından cezalandırılmasını istedi.

Savunmasını yapan Abdurrahman Gök, DAİŞ’in Suriye’deki saldırılarının haber takibi yaptığı sırada, çatışma alanlarından çektiği fotoğrafların “örgüt propagandası yapmak” olarak değerlendirildiği tepkisinde bulundu.

“Gazetecilerin silahlı çatışmaları kamuoyuna yansıtmasının önemi göz ardı edilemez. Gazeteci savaşların savaşmayan tarafıdır” diyen Gök, şunları ekledi: “Geçmişte çatışmaları haber yapan gazeteciler, mahkemelerin savaş suçlularından hesap sorması için önemli kanıtlar elde etmesine de yardımcı oldular. Gazeteciler bu anlamıyla suçları belgeleyebilir, insan haklarının korunmasına yardımcı olabilir, hesap verebilirlik sağlayabilir ve uluslararası dayanışmayı teşvik edebilir.”

“Fotoğrafların Kobanê’de çekilmiş olması suç unsuru içeriyor olması için yeterli bir kanıt mı?” diye sorarak bu görseldekilerin hiçbirisinin herhangi bir parti ya da gruba aidiyetinin olmadığını söyleyen Gök, hakkındaki iddialara tek tek yanıt verdi.

Gök son olarak, “Gözaltına alındığım tarihten bugüne kadar yaşanan tüm safhalarda mesnetsiz iddialarla cezalandırılamayacağımı anlamış olacak ki, iddia makamı, sırf gazetecilik faaliyetlerim nedeniyle yargılandığımı perdelemek için, özel olarak silah bulunan fotoğrafları seçerek ‘örgüt propagandası’ yaptığımı iddia ediyor. Yargılanmamın başından beri yaptığım savunma ile bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını tüm samimiyetimle ve sahip olduğum tüm bilgilerle anlatmaya çalıştım. Belirttiğim nedenlerle, iddia makamının gazetecilik faaliyetlerim çerçevesinde bulunduğum alanlarda,  yaptığım işler sebebiyle cezalandırılmama yönelik hazırladığı mütalaanın aksine beraatıma karar verilmesini saygılarımla talep ederim” dedi.

 

Avukatlar da beraat talep etti. Mahkeme heyeti, iddia makamına uyarak “örgüt üyeliği” suçlamasında beraat, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasından ise bir yıl hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca artırıma giderek, cezayı bir yıl 6 ay ve 22 güne çıkardı. Mahkeme heyeti, cezanın ertelenmesine de yer olmadığına karar verdi.