Gar Katliamı anmasında ‘yüzleşme’ çağrısı

Ankara’da 2015 yılında 104 kişinin hayatını kaybettiği Gar Katliamının 91’inci ayı dolayısıyla gerçekleşen anmada, Türk devleti geçmişten bu yana yaşanan katliamlarla yüzleşmeye çağrıldı.

10 Ekim 2015’te AKP-MHP iktidarının desteklediği DAİŞ’in üstlendiği bombalı saldırı sonucunda 104 kişi hayatını kaybetmişti.

Katliamın 91’inci ayı dolayısıyla, Ankara Garı önünde bir anma gerçekleştirildi.

10 Ekim Barış Derneği (10 Ekim-Der) tarafından organize edilen anmada, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı.

Anmaya Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Ankara milletvekili adayları İhsan Seylan, Hatice Göz, Metin Kılıç, Zişan Kürüm Yılmaz, Emirali Türkmen ve Ruken Dilara Zaf’ın yanı sıra Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Yeşil Sol Parti il yöneticileri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu da katıldı.

İlk konuşmayı yapan 10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, 91 aydır adaletin gelmediğini hatırlatarak, “Yeni seçim dönemi arifesindeyiz. Bu ülkede 2 seçim dönemine denk gelmek, seçim arifesinde olmak demek, bu ülkede olup olabilecek en kötü döneme işaret eder” diye uyardı.

Coşgun,  “Çünkü 2015 1 Kasım'a kadar gelinen süreçte çok bedeller ödendi. Çok kan döküldü. Dökülen kanın hesabının hâlâ verilememesi bir yana, bu süreçlerde bu katliamların yok sayılmasına dair artık iradenin de bizi 91’inci ayında çok kötü hissettirdiğinin altını çizmek istiyoruz” diye ekledi.

Katliam yerinin bir anıt alanına dönüşmediğini söyleyen Coşgun, “Artık 14 Mayıs'tan sonra başka şeyler konuşmak istiyoruz. Artık bu devranın, bu dönemin bittiğini bilmek, görmek istiyoruz. Bize verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Verilen sözlerden ziyade artık bu ülkenin katliamlarıyla yüzleşme zamanının geldiği günleri görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Vekil adaylarından İhsan Seylan, kan siyaseti yapanlara tepki göstererek, “10 Ekim faili meçhul bir cinayettir ve buradadır. 5 Haziran, Diyarbakır Katliamında aynı çetenin ürünü, biz hep buradaydık, hep söyledik, hep siyasetler üstüydük, hep barışı söyledik. Burası 10 Ekim meydanıdır. Çocuklarımızın mezarıdır” dedi.

Vekil adaylarından Emirali Türkmen de 91 ay geçmiş olmasına rağmen bugün buradayız çünkü bu katliamı gerçekleştiren hiçbir fail açığa çıkarılmadı” dedi ve şunları ekledi:

“Türkiye'nin tarihinin katliamlar tarihi olduğunu biliyoruz. Çok canlar kaybettik. Maraş'ı, Sivas'ı, Çorum’u unutmadık Suruç çok yakınımızda ve Ankara Gar katliamı hemen burada yanı başımızda hep birlikteydik. Biz bu tarihle hesaplaşmadan asla ve asla bu memlekete demokrasi gelmeyecek.”