GÜNDEM 22 EKİM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi'nin aldığı af kararıyla 631 DAİŞ üyesi tahliye edildi. Halk Savunma Mahkemesi Eşbaşkanı Hesen Silêman, 2014'ten beri 7 bin DAİŞ'linin yargılandığını ve salıverilenlerin hafif suçlar kapsamındaki kişiler olduğunu söyledi.

AKPM'nin HDP’ye yönelik baskılara karşı bir karar tasarısını 23 Ekim’de tartışıp oylamaya sunacağını belirten HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüsü ve Milletvekili Hişyar Özsoy, “Uluslararası kamuoyunun Türkiye’ye yönelik baskılarını artacak” dedi.

Fransa'da bir tarih öğretmeninin başını keserek katleden Abdullah Anzorov'un, İdlib'teki bir "cihatçı" ile temas kurduğu belirtiliyor. İdlib, Türkiye destekli çete gruplarının denetiminde bulunuyor. Hedef alınan dernekler de Türkiye bağlantılı.

Kürt gençlik hareketleri Fransa, Almanya ve Avusturya'nın bir çok kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük talebiyle bir eylem gerçekleştirdi.

NATO’nun Avrupa’daki üyeleri ile Kanada’nın askeri harcamaları bu yıl da yoğun bir biçimde artarken, ülkelerin üçte birinin askeri harcamaları milli gelirlerinin yüzde 2’sini aşmış durumda.

İran rejiminin BM Güvenlik Konseyi'nin silah ambargosunun sona erdiğini açıklaması ardından, İran Silahlı Kuvvetleri "yerel" hava savunma sistemlerini test etmek için askeri tatbikatlar başlattı.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Kıbrıslı ve Mısır cumhurbaşkanları ile Lefkoşa'da yaptığı görüşmede Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de "emperyalist fanteziler" kurduğunu belirtti.

Ülkedeki kötü yönetime ve polis şiddetine karşı gösterilerin sürdüğü Nijerya’da güvenlik güçlerinin katlettiği kişilerle birlikte ölü sayısının en az 12 olduğu duyuruldu. 

ABD’nin Tulsa şehrinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan insan kemiklerinin 1921 yılında katledilen siyahilere ait olduğu tahmin ediliyor.