GÜNDEM 6 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-AKP ve MHP'nin siyasi tutsakları dışladığı İnfaz Kanunu’nda değişiklik öngören 70 maddelik “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin bu şekliyle Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçmesine tepkiler büyüyor. Konuyu ANF’ye değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, bunun bir düşman hukuku uygulaması olduğunu vurguladılar.

-DİSK Amed Bölge Temsilcisi Mehmet Şirin Gürbüz, koronavirüsü salgınını fırsat bilerek işçi ve emekçilerin işlerine son veren patronlar ve onları koruyan hükümete tepki gösterdi.

-Koronavirüsüne karşı verilen mücadeleye değinen HDK Ekoloji meclis üyesi Selim Koç, "Bu virüsün tüm dünyaya yayılmasının nedeni ekoloji ve doğa düşmanı politikalar güden kapitalist sistemin temsilcileridir " dedi.

-Türk devletinin işgalinden dolayı Şerewa ve Şehba alanına geçen Efrînliler, göçün zorulukları ve salgın tehdidinin yanı sıra Türk devleti ve çetelerinin bombardımanına maruz kalıyor.

-Gasp edilen Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “bağış” altında başlattığı kampanyaya destek amacıyla belediyede çalışan tüm işçilerden Nisan ayında bin 200 lira kesinti yaptı. 

-HDP'li belediyelerin gasp edilmesi ardından kayyum tarafından yönetilen VASKİ'de yolsuzlukların ardı arkası kesilmiyor. Adı anılanlar arasında Edremit Kaymakam’ı Muhammet Fuat Türkman ve Genel Müdür Yardımcısı Abdulvahat Gezgen var. 

-Koronavirüs nedeniyle her ülke maske sıkıntısı yaşıyor. Kamuoyu tepkili. Devletler korkunç bir yarışa girdi. Birbirinden mal kaçırıyor. En büyük üretici Çin ve bir ayda 4 milyara yakın maske ihraç etti.

-Son araştırmalar dünyayı sarsan korona salgını Avrupa’da muhalefette olan aşırı sağcı popülist partilerin oyunu ciddi şekilde düşürdüğünü gösteriyor. Tablo böyle kalırsa kıtanın siyasi haritası değişebilir.

-Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nde şubat ayında son 12 yıldaki en düşük işsizlik oranları kaydedilirken, bu yeni korona virüsü kaynaklı ekonomik krizden önceki son rakamlar olacak. 

-Londra’da uzun yıllardır Kürt diline yönelik eğitim çalışmaları ile bilinen Aladdin Sinayiç, koronavirüs dolayısıyla evlerine kapanan insanlara Online Kürtçe dersler verecek. İlk ders 6 Nisan akşamı başlayacak.

-Ekvator’da yıllardır on binlerce turisti çeken ve ülkenin en yüksek şelalesi olan San Rafael’in aniden yok olmasının sebepleri araştırılıyor.