GÜNDEM 30 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Ekonomist Alp Altınörs, salgının, kapitalist modernitenin iflasını sergilediğini belirterek, “Şimdi demokratik ve sosyalist modernitenin savunucuları daha güçlü biçimde sahne almalı” dedi.

-HDP Eşbaşkan Yardımcısı Salim Kaplan, bin yıl geçse de bu coğrafyada kayyum zihniyetinin seçim ve sonuç kazanmasının mümkün olmadığını söyledi.

-Kadının savaş gücünün sınırsız olduğunu söyleyen YJA-Star gerillaları, "YJA Star güçleri olarak biz Önderliğin felsefesiyle mücadelemizi güçlendiriyoruz. Kadınlar kendilerine güvenmeli" dedi.

-Ankara’daki mevsimlik tarım işçilerinin kötü yaşam koşulları özellikle salgın döneminde büyük bir riski işaret ediyor. Eğer tedbirler alınmaz ve işçilerin koşulları düzeltilmezse gıda tedarik zincirinde de büyük bir sıkıntı yaşanacak.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de kayıp yakınları için eylemde olacak.

-Latin Amerika ülkelerinde son 20 yılda özellikle sol iktidarların başta çocuklar olmak üzere yoksulluğa karşı verdiği mücadeleyle elde edilen kazanımlar, Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik krizle kaybedilmek üzere.

-Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre, Covid-19 salgını nedeniyle getirilen sokağa çıkma kısıtlamalarının da etkisiyle kalbin durması sonucu yaşanan ölümlerde iki kat artış yaşandı.

-Dünya’ya sadece dört ışık yılı mesafede tespit edilen Güneş Sistemi dışındaki bir gezegende suya benzer bir sıvının da olduğu tahmin ediliyor.

-ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in son güvenlik yasasıyla ‘özerk konumunu yitirdiğini’ iddia ettiği Hong Kong’a tanınan ticari ayrıcalıklara son verileceğini duyurdu.