GÜNDEM 26 TEMMUZ 2019

26 Temmuz 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, Efrîn’in Kürtler için bir onur meselesi olduğunu belirterek, "Efrîn özgürleştirilecektir. Özgürleştirme mücadelesinden vazgeçmek tüm Rojava’nın ve Kuzeybatı Suriye’nin özgürleşmesinden vazgeçmektir" dedi. 

-HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, Türkiye’nin gerek ABD ile yaşadığı S-400 ve F-35 krizini genel savaş konseptine bağlarken; Türkiye’nin yaşadığı eksen kaymasının ciddiye alınmasını gerektiğini vurguladı.

-Küba Mahallesi'nde yıkıma karşı etkinlik düzenleyen bir grup genç, dönüşümü hem gecekondularda hem de insan ilişkilerinde gerçekleştirmeye çalışıyor.

-Van Barosu Avukatlarından Hukukçu Sevda Aydın, artan kadın cinayetlerinin politik olduğuna dikkat çekerek, "Kadın cinayetlerinin sorumlusu AKP hükümetidir" diye konuştu.

-Almanya’nın yeni Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ile görüşen Güney Kürdistan’daki Alman askeri birliği DAİŞ ile mücadelenin devam etmesi gerektiğini belirterek “Tezkerenin uzatılıp uzatılmayacağı netleşsin” talebinde bulundular.

-Birleşmiş Milletler’e göre Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde altı ay içerisinde 700’e yakın kişi toplu infaz ve yargısız infaz kurbanı oldu.

-İspanya’da sol partilerin programını yetersiz bulduğu Başbakan Pedro Sanchez’in hükümetine destek vermezken, Sanchez’in solu ikna etmesi için 2 aydan az bir süresi var.

-AKP rejiminin casus ağı gibi çalışan SETA, aralarında BM İnsan Hakları Konseyi Danışma Kurulu Üyesi Jean Ziegler’in de olduğu çok sayıda İsviçreli siyasetçiyi de hedef gösterdi.

-Libya ile İtalya arasında bir mülteci gemisinin batması sonucu yüzlerce kişinin yaşamını yitirmiş olabileceği bildiriliyor. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'ne göre gemide 400'e yakın göçmen vardı. 

-Doğanın bir yılda sunabildiği doğal kaynakların ilk yedi aylık süre içinde tüketilmesiyle Küresel Limit Aşım Günü 29 Temmuz’a kadar geriledi.