GÜNDEM 25 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Dev-Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, sermayeyi kurtarmak için bir takım paketler çıkartılırken, işçilere yine ölüm pahasına çalışmak düştüğünü vurguladı. Karabulut, salgın riski altındaki şantiyeler için "patlamaya hazır bomba gibi" dedi.

-Koronavirüs salgınından dolayı en riskli illerin başında olan Van’a, mülteci akını devam ediyor. Neredeyse her gün yüzlerce mülteci sağlık taramasından geçirilmeden Van Şehirlerarası Otogarı'na taşınıyor. 

-Karantinada olan bir hasta, hastalığın kendilerinden bile gizlendiğini anlatırken karantina koşullarının kötü olduğunu vurguluyor. Doktorlar ise vakaların gizlendiğine dikkat çekiyor.

-Erdoğan’ın açıkladığı ekonomik paketi değerlendiren Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, "Yaşanan depremlerin ardından, koronavirüs gibi bir felaketle karşı karşıya kalan Van esnafımız 3 ay boyunca vergiden muaf tutulmalıdır" dedi. 

-İsviçre’deki kalabalık mülteci kamplarının durumuna dikkat çeken kurum, siyasetçi, akademisyen ve aktivistler, ortak bir metinle gerekli ve yeterli önlemlerin alınmasına dair önerilerini ilgili mercilere sundu.

-Şehba’daki Efrînli sanatçılar, 22 Kürt sanatçının katılımıyla ulusal birliğe çağıran bir şarkı yaptı ve klibini çekti.

-Afganistan’da iç savaşın tarafları arasında uzlaşma sağlanamazken, ABD hem mali yardımları hem de asker sayısını azaltacağını açıkladı. 

-Avrupa’da hava trafiğinin, koronavirüs salgını nedeniyle belirgin bir düşüş yaşadığı bildirildi. Felç olan havayolu şirketlerinin 2020 yılındaki gelir kaybının 252 milyar dolar olabileceği kaydedildi.

-Orta Afrika ülkesi Çad’da Boko Haram çetelerinin düzenlediği bir saldırıda yüze yakın askerin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

-Avustralya’da bulunan 555 milyon yıllık bir organizma fosilinin insanların ve birçok hayvan türünün atası olduğu tahmin ediliyor.