GÜNDEM 25 ŞUBAT 2020

25 Şubat 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Doğu Kürdistan’ın Xoy kentine bağlı onlarca köy, 23 Şubat’taki iki şiddetli depremde yaşanmaz hale geldi. ANF, Kortanova köyünde depremzedelerle görüştü.

-Kürt sanatçı Xelil Xemgin, Kürt sanatçıların geçtiğimiz yılın son aylarında yaptığı 'ulusal birlik' çağrısının halk içinde karşılık bulduğunu söyledi.

-ÖHD’den Av. Veysi Eski, hükümetin hazırladığı ikinci yargı paketinin de toplumsal barışa hizmet etmek yerine siyasi tutsakları dışında bırakacağı için daha fazla huzursuzluğa neden olacağını söyledi.

-İşsizliğin ve yoksulluğun çok yüksek olduğu Van’da, Büyükşehir Belediyesi kayyumu, AKP Van İl Örgütü’nün istediği işçileri işten atıyor.

-Birleşmiş Milletler çatısı altında Cenevre’ye davet edilen Libyalı taraflar müzakerelere katılımlarını askıya aldı. Askeri Komisyon toplantısında ise "ateşkes tasarısı" üzerine bir anlaşma sağlandığı bildirildi. 

-Almanya’nın Hamburg eyaletinde Pazar günü yapılan seçimlerde oyların yeniden sayılmasıyla aşırı sağcılarla başka bir eyalette pazarlık yapan liberal FDP barajı aşamadı.

-Kış aylarının normalin üzerinde sıcak geçmesine dikkat çeken İsviçreli biyolojist Raphaël Arlettaz, bunun ‘iklimin yok edilmesinin işareti’ olduğu uyarısında bulunurken, artık ‘iklimin yok oluşunun’ söz konusu olduğunu vurguladı.

-Belçika, 20’nci yıldönümü dolayısıyla çocuk hakları konvansiyonunun iki ek protokolünün hayata geçirilmesi konusunda uluslararası bir konferans organize ediyor.

-Avustralya’da kuraklıklar nedeniyle başlayan ve aylarca süren yangınların ülkedeki ormanların beşte birini yok ettiği tahmin ediliyor.