GÜNDEM 24 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Yaşadıkları mahallelerde hala tuvalet, su, temiz su, banyo gibi hayati önem taşıyan imkanlara sahip olamayan Romanlar koronavirüsten en çok etkilenen kesim.

-Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Özgür Değer ve Bitlis Tabip Odası Başkanı Osman Fatih Şanlı, özellikle bağışıklık sistemi yetersiz olan tüm tutsakların derhal tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

-HDP'li belediyelerin gasp edilmesine tepki gösteren HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, "Dünya yıkılsa da AKP, Kürt düşmanlığı yapmaya devam ediyor" dedi. 

-KHK zulmüne karşı 3 yıldır Bakırköy Meydanı’nda direnen öğretmen Nursel Tanrıverdi’nin haber takibini yapan 68 yaşındaki Net Haber Ajansı muhabiri Necdet Özsaygın’a 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı gerekçe gösterilerek 3.150 TL ceza kesildi.

-Birleşmiş Milletler (BM), Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye su kesintisi uygulaması nedeniyle ciddi bir salgın riski olduğu uyarısında bulundu.

-Covid-19 pandemisi, insanları küresel sistemi ve yaşam biçimlerini gözden geçirmeye sevk ederken, zan altında kalan alanlardan biri de mesleki hiyerarşi oldu. Pandemi ile dikkatler hiç bir faydası olmayan ve varlığı gerekçelendirilemeyen işlere çevrildi.

-Hasankeyf Koordinasyonu, koronavirüs salgını nedeniyle dünyada çok sayıda yıkım projesinden geçici de olsa vazgeçildiğine dikkat çekerek, Ilısu Barajı, HES’ler ve hukuksuz kayyım kararlarının geri alınmasını istedi.

-Britanya’da Covid-19 salgınına karşı hükümetin uyguladığı politikaların yıl sonuna kadar 70 bin kişinin yaşamına mal olabileceği hesaplandı.

-Dünya ekonomisinde yeni korona virüsü Covid-19 nedeniyle başlayan krizin 2008-2009’daki global krizden çok daha büyük olacağı bildiriliyor.

-Koronavirüs nedeniyle ekonominin yavaşlaması ve milyonlarca insanın iklim üzerindeki etkisinin sınırlandırılması, hava kalitesinin net bir şekilde iyileşmesini sağladı.