GÜNDEM 21 EYLÜL 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-“Daha yedi yaşından beri hep örgütlü ve eylemli yaşamayı esas aldığım iyi bilinmelidir. Zaten örgütlülük, eylem; eylem, örgütlülük gerektirir. Örgütlenme ve eylemlilik, yaşam hali olarak anlaşılmalıdır.”

-ENKS-PYNK görüşmeleri bazı kararlaşmalara ulaşarak devam ederken, ENKS’nin hamilerinden KDP’nin Rojava sınırına mevziler ve karakollar kurarak ağır silahlar yerleştirmesi görüşmelerin niyet ve sonuçlarına ilişkin şüpheleri artırdı.

-Dünya devletlerinin vaatlerine rağmen her geçen atmosferdeki oranı artan karbondioksitin (CO2) birçok ağaç türünün erken ölümüne neden olduğu savunuluyor.

-2018 ve 2019 verilerine göre en yoksul yerlerin Van ve diğer Kürdistan illeri olduğunu belirten SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, yoksulluğun tek çaresinin barış, demokrasi ve eşit uygulanabilir bir kalkınma olduğunu söyledi.

-Moda Sahnesi’nin salgın sonrası ilk oyunu “Babamı Kim Öldürdü”yü anlatan oyunun yönetmeni Kemal Aydoğan, salgının da dâhil olduğu sistemin bireyi daha doğmadan ölüme mahkûm ettiğinin altını çiziyor.

-Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından incelenen gizli belgelerde aralarında Deutsche Bank’ın da olduğu çok sayıda finans kuruluşunun trilyonlarca dolarlık kara para aklamaya aracı olduğunu gösteriyor.