GÜNDEM 2 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-PKK Merkez Komite Üyesi Cemal Şerik, Türk devlet saldırganlığına ve İmralı’daki tecride dikkat çekerek, 4 Nisan’ın daha fazla mücadeleyle kutlanacağını ifade etti.

-YJA STAR gerillaları, 4 Nisan’ı sıradan bir doğum günü olarak ele almadıklarını, sömürgeciliğin yer yeksan edilmesi iradesinin doğuşu olarak gördüklerini belirtti.

-PKK Şehit Çalışmaları Komitesi Üyesi Zilan Tolhildan, Öcalan’ın doğumuyla kölelik zincirin kırılması iradesi arasındaki bağa dikkat çekerek, “Özgürlüğü boynumuzun borcudur” dedi.

-“En büyük savaş hakikat uğruna verilen savaştır. Tüm dünyanın gözlerini doğruya-gerçeğe kapadığı yerde görmezlikten geldikleri her şeyi sinemayla onlara gösterebiliriz. Sanatın kimliği çok güçlü. Ve rahatlıkla her insana dokunabilir.“

-Polis baskını sonrası karnındaki 9 aylık bebeğini kaybeden Rabia Bozkurt, Urfa’daki Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, “Lütfen bebeğini kaybetmiş bir annenin feryadına adalet olun” dedi. 

-Mahkemeyi kazanarak yeniden işlerine dönmeyi bekleyen 250 işçinin sınavını başarısız sayarak, işe almayı reddeden gaspçı Van Kayyumunun işçilere, “Personele ihtiyacım, gidin ne yapıyorsanız yapın” diyerek, 45 AKP’liyi belediyede işe aldığı ortaya çıktı.

-Kalp ve Göğüs Hastalıkları uzmanı Înan Xelîl, Rojavalı doktorlar tarafından geliştirilen ve ISO sertifikası alan koronavirüs testini, uygulamalı olarak anlattı. Xelîl, testin yüzde 85 başarılı sonuçlar verdiğini belirtti.

-Covid-19 pandemisinin Aralık ayında ortaya çıkmasından bu yana, hastalığın en çok ileri yaştakiler ve sağlık sorunları olanları vurduğu sık sık ifade edildi. Peki bu durumda ölen gençleri nasıl açıklamak gerekecek?

-Sömürgeci işgal ve talanın ortasında aynı zaman doğayla barışık demokratik toplum çabasını sürdüren Rojava’nın ekolojik  ufkunu anlatan kitap, zenginleştirilmiş içeriğiyle artık Türkçe ve Kürtçe de okuyucuyla buluşuyor.