GÜNDEM 2 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-KCK Sağlık Komitesi, “Ölümcül virüse karşı yetersiz, hazırlıksız ve basit önlemler almayarak kendimizi ve toplumumuzu savunmasız bırakıyoruz” diye uyardı. KCK, virüsü hafife alma gibi bir gaflet durumuna düşmemek gerektiğini belirtti.

-HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu, ülke bütçesinin en büyük payını savaşa harcayan iktidarın, yeni koronavirüsle birlikte tam duvara çarptığını vurguladı.

-Koronavirüse karşı halkın zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları gerektiğini söyleyen HDP vekili Habip Eksik, "AKP’ye inat hasta olmamak için bir devrimci titizliğiyle yaklaşalım ve önlemlerimizi alalım" dedi.

-Ailesinin de HDP Amed İl binası önüne oturttulduğunu söyleyen HPG gerillası Çekdar Amed, “Ailelerimiz, özellikle annelerimiz karşımızda değil, yanımızda yer almalı” diye seslendi.

-“Beritan filminin her günü bir tarih gibiydi. Berîtan’ın karakteri ve filmin dağıtım aşamasındaki yaşananlar da birbiriyle örtüşüyor. Film ulaşması gereken her eve ulaştı. Aslında bu filmle, tarihi değerimizi topluma devretmiş olduk.” 

-Koronavirüs Covid-19 pandemisi, dünya genelinde bir milyona yakın kişiye bulaşırken, hayatını kaybedenlerin sayısı 46 bini aştı.

-Bilim insanları, Covid-19 salgının bazı kişilerde neden daha şiddetli, bazılarında daha hafif etkide bulunduğunu DNA’larda araştırmak için bir çok proje hayata geçirdi.

-Prestijli Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre okyanuslar 2050 yılına kadar yeniden iyileşebilir. 10 ülkeden uzmanlar, deniz ekosistemlerinin kendisini yeniden oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

-Avrupa'da yayınlanan aylık gençlik dergisi Stêrka Ciwan'ın 203. sayısı çıktı. Dergi, koronavirüs salgını nedeniyle dijital ortamda yayınlandı.