GÜNDEM 17 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-İktidar blokunun, Kürt meselesinde diyaloga ve demokratik, barışçıl yöntemlerle çözüme karşı olduğunu belirten Asrın Hukuk Bürosu, Öcalan’ın çözüm çabasından rahatsız olanların tecridi derinleştirdiğini vurguladı.

-Türk devletinin Maxmur, Şengal ve Medya Savunma Alanları'na yönelik saldırılarına tepki gösteren DTK Divan Üyesi Adnan Akgül, "Saldırılara karşı en güçlü cevabı birliğimizi kurarak vermeliyiz" dedi.

-“Evde Kal” kampanyalarının yapıldığı salgın sürecinde kadına yönelik şiddetin arttığını söyleyen HDP Kadın Meclisi’nden Bedriye Yorgun, kadın kazanımlarının her alanda tehlikeye düştüğünü belirtti.

-Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarını kınayan Uluslararası İnsan Hakları Birliği (IGFM) başta Almanya olmak üzere batılı ülkelerin saldırılar karşısında sessiz kalmamalarını istedi.

-Türk devletinin işgal saldırılarına tepki gösteren Kuzey-Doğu Özerk Yönetim Eşbaşkanlık Sözcüsü Emine Osê, Kürt halkının uluslararası güçlerin çıkarlarına kurban edildiğini belirtti.

-Görünen o ki Türk devleti, Suriye'de son birkaç yıldır yaptığı gibi Libya'da da biraz daha ABD ile Rusya arasındaki çelişkilere oynamaya ve oradan bir şeyler kotarmaya çalışacak.

-Kürt güçlerinin etrafında bir araya gelmesi gereken birlik masasının başköşesine Türkiye oturmuş durumda. Objektif durum bu. Bu ironik durum, Türkiye ve KDP ilişkilerinin sonucudur.

-Almanya’nın batısındaki Eifel bölgesinde son yıllarda kaydedilen yeraltındaki yukarı doğru yükseliş, bölgede 11 bin yıldır görülmeyen volkanik faaliyetlerin hızlandığına kanıt olarak gösteriliyor.

-Hindistan’da muson mevsimiyle birlikte başlayan hastalıkların artan Covid-19 tehlikesi nedeniyle ağır bir kayıp bilançosuna neden olabileceği savunuluyor.

-Fransa’da polis şiddeti ve ırkçılık tartışmalarına katılan tanınmış sinemacı Raoul Peck, ülkenin adaletsizlik, inkar ve başkalarının yokluğu üzerine inşa edilmiş bir mirasın sonunu yaşadığını söyledi.

-Britanyalı uzmanlar, yapılan klinik deneyler sonucunda dexamethasone adlı bir ilacın ağır Covid-19 hastalarının iyileşme şansını arttırdığının tespit edildiğini duyurdu.