GÜNDEM 12 NİSAN 2018

12 Nisan 2018 Haber Merkezi gündemi

-Suriye’de yeniden savaş çanları çaldı. Süper güçler karşı karşıya geldi. Rusya ile ABD arasındaki ilişkiler Soğuk Savaş’tan bu yana hiç bu kadar gerilmedi. Kim ne diyor, kimin ne kadar kapasitesi var ve her an saldırı olabilir mi?

-Efrînliler için ikinci bir kampı da kendi imkanlarıyla yapan Şehba ve Efrîn yönetimleri, uluslararası kuruluşlara destek çağrısında bulundu.

-Patnos L Tipi Cezaevi'nde tutsaklara ve ailelerine işkenceyle yetinmeyen devlet birimleri, 'TİT' adını kullanan işkenceci bir ekibi de tutsakların üzerine salıyor.

-KCDK-E Türk devlerinin Efrîn işgali ve Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarına karşı topyekun direnişe çağırdı.

-“PKK ile bağlantılı soruşturmaların neden artıyor?” sorusuna Merkel hükümeti ilginç bir yanıt verdi. Yanıtta devlet birimlerinin Almanya’ya geliş nedeni olarak PKK ile Türk devleti arasındaki savaşı gösteren Kürt siyasi mültecileri fişlediği ve onları da PKK soruşturmalarına eklediği ortayı çıktı.

-Almanya’nın Köln kentinde, Efrîn için ”İlaç Bağışı” kampanyası başlatıldı. Köln Efrîn Dayanışma Platformu tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde DOM Kilisesi önünde, çadır eylemi yapılıyor.

-İsviçre Basel Kanton Parlamentosu, Türk devletinin Efrîn’de sivilleri katlettiğine dikkat çekerek, İsviçre ve Uluslararası güçlere harekete geçme çağrısı yaptı. Türk devletinin uluslararası hukuku yok sayarak Efrîn’i işgal ettiğine kaydeden kanton parlamentosu, Türk devletinin yüzlerce sivilin ölümünden sorumlu olduğuna vurgu yaptı.

-İran’ın Ahvaz bölgesinde Nisan ayı başından bu yana protesto gösterileri var. Rejim güçleri aralarında kadınlar ve gençlerin de olduğu 400 dolayında kişiyi gözaltına aldı.

-Fransa’da yıllardır küçük bir toprak parçasında alternatif bir yaşamın geliştiği «Savunma Bölgesi » (ZAD- zone à défendre) hükümetin talimatıyla polis şiddetinin hedefi oldu. Zad sakinleri, günlerdir direniyor.

-İsrail İstatistik Bürosu tarafından yapılan bir çalışmaya göre, dünya üzerindeki Yahudi nüfusu soykırımın yaşandığı İkinci Dünya Savaşı öncesine oranla 2 milyon daha az.

-Fransa’da yapılan bir araştırma, özellikle şehirli, öğrenci veya dar gelirli kadınların sokakta ve toplu taşıma araçlarında onur kırıcı davranışlara maruz kaldığını gösteriyor.

-Japon bilim insanları tarafından Pasifik Okyanusu’nda yapılan çalışmalarla bulunan bir alanda dünyanın yüzyıllar boyunca ihtiyacına karşılık gelen değerli maden yataklarının olduğu bildiriliyor.