GÜNDEM 1 TEMMUZ 2018

1 Temmuz 2018 Haber Merkezi gündemi

-Dersim'de 22 yıl önce hayatını kaybeden Zîlan'ı anan YJA Star gerillaları, Zilan'ın yaptığı fedai eylem ile kadının dirilişini ve direnişini yeniden açığa çıkardığını vurguladı.

-CHPli Erdem’in tutuklanması ciddi yankı oluşturdu. Konuyu değerlendiren HDPli Bilgen, “Muhalefet ortak irade ortaya koymalıdır” derken CHPli Tanrıkulu ise, “Bu bir mesajdır; Bu iktidar mevcut baskıyı ve otoriter yönetim anlayışını daha da derinleştirecektir” dedi.

-Dersim’de 1996 yılında Türk devlet güçlerine karşı gerçekleştirdiği fedai eylemde yaşamını yitiren Zeynep Kınacı (Zilan) İsveç'in Göteborg ve Helsingborg kentleri ile Ermenistan’ın başkent Erivan’da düzenlenen etkinliklerle anıldı.

-AKP-MHP faşist ittifakının HDP'ye yönelik baskısı ve seçimlerde hilelerle Cumhurbaşkanlığını gasp etmesi Lorient'da protesto edildi.

-AKP rejiminin İzmir’deki bir Alman okulunu aniden kapatması ardından Alman yetkililer açıklama istedi.

-Almanya Başbakanı Merkel’in hem koalisyon ortağı hem de Avrupalı ülkelerle yaşadığı mülteci krizi içinden çıkılmaz bir hal aldı. Merkel ile İçişleri Bakanı Seehofer arasında soğuk rüzgarlar eserken, Macaristan ve Çekya Almanya’nın yeni mülteci planına karşı savaş açtı.

-Nikaragua’da binlerce kişi ülke genelinde sokaklara çıkarak Cumhurbaşkanı Daniel Ortega’nın istifa etmesini istedi. Eylemciler, protesto gösterileri sırasında öldürülen 20 çocuk için adalet istedi.

-Avrupa Birliği’nin göçmenler üzerine yine utanç verici bir anlaşmaya imza attı. Türkiye’ye 3 milyar euro yardımın önü açıldı. İnsani örgütler hedef tahtasına oturtuldu. SOS Méditerranée “Avrupa devletlerinin iflası” dedi.

-Rusya’da emeklilik yaşının yükseltilmesini öngören reforma karşı tepki büyüyor. Özellikle de kadınlar bu reform karşısında son derece endişeli.

-Yapılan bir araştırmaya göre her yedi şeker hastalığı (diyabet) vakasından biri bugün hava kirliliğinden kaynaklanıyor.