Fransa da plazma kökenli tedaviye başlayacak

Fransa’da Covid 19’dan iyileşenlerin plazmaları tedavi amaçlı diğer hastalar üzerinde kullanılacak.

Fransa’da Covid 19 hastalarını iyileştirmek için, iyileşmesinin üzerinden en 14 gün geçen hastaların kanlarından alınacak plazmalar kullanılacak.

ABD, Çin gibi Fransa’da Covid 19’dan iyileşen hastaların plazmalarındaki antikorları kullanarak, ağır durumda olan Covid 19 hastalarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Çalışmalara Salı gününden itibaren başlanacak. Klinik deneme olarak başlayacak tedaviye ilişkin açıklama yapan Paris Hastaneleri Kamu Temsilciliği, Fransa Kan Kurumu ile Sağlık ve Tıbbı Araştırma Ulusal Enstitüsü “Bu klinik denemede Covid 19’dan iyileşen hastaların plazmalarındaki antikorların ağır olan hastalara aktarılması planlanıyor” denildi.

Çalışma Prof. Karine Lacombe ile Prof. Pierre Tiberhien tarafından yürütülecek. Hedefli bir şekilde kan örneklerinin alınmasına ise Fransa’nın Ile de France, Büyük Doğu ile Bourgogne Franche-Comté bölgelerinden başlanacak.

 

En az 14 gün önce iyileşmiş 200 kişiden örnekler Salı günü alınacak. Bu yöntemle ilk etapta 60 kişinin tedavi edilmesi bekleniyor. İlk sonuçlar da tedaviye başlanmasından 14 gün sonra ortaya çıkacak.

Benzer tedavi yöntemleri Ebola, Sras için de kullanılmıştı. Şimdiye kadar Çin’de plazma kökenli tedaviler yapılırken, ABD de benzer tedavi için çalışıyor.