Floyd cinayeti protesto edildi: Bu ateş dünyayı sarar!

ABD’de siyahi George Floyd’un ırkçı bir polis tarafından katledilmesi İstanbul'da protesto edildi. Eylemde, Türkiye'de de aynı zulmün olduğuna dikkat çekildi.

ABD’de siyahi George Floyd’un Derek Chauvin isimli ırkçı beyaz bir polis tarafından katledilmesi siyasi partiler tarafından ABD İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto edildi. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, polis tarafından katledilen Floyd ‘un, Kürtçe müzik dinlediği için faşistler tarafından katledilen Barış Çakan’ın fotoğrafları taşındı.

‘BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA!’

Ortak açıklama Burcugül Çubuk tarafından okundu. Çubuk, George Floyd’un polis tarafından katledilmesinin, sömürgeci Avrupalıların kıtaya adımlarını attıkları andan itibaren daha fazla sermaye biriktirmek için yerli halkları köleleştirmeleri ile başlayan kanlı tarihin devamı; bardağı taşıran son damla olduğunu vurguladı. Çubuk, ırkçılık karşıtı olarak başlayan ayaklanmanın, ırkçılığı üreten ve besleyen kapitalizme yöneldiğini kaydetti.

'TÜRKİYE'DE DE AYNI ZULÜM VAR'

Türkiye'de de aynı zulmün yaşandığını söyleyen Çubuk, AKP-MHP iktidarının, halklara, işçilere, kadınlara emrindeki polis ve bekçi ordusu ile saldırdığını, nefes almasını dahi engellediğini vurguladı. Özellikle salgın sürecinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarıyla onlarca insanın polis ve bekçi şiddetine uğradığını, haklarında davalar açıldığını belirten Çubuk, yaşananları şöyle anımsattı: “AKP'nin savaş politikaları nedeniyle yerinden edilen ve Adana'da işçilik yaparak ailesini geçindiren Suriyeli Ali Hemdan, polis tarafından göğsünden vuruldu. Ali ile ilgili 'kaçarken vuruldu' denilmesine rağmen gerçeğin yargısız infaz olduğu ortaya çıktı.
Batman'da ise 16 yaşındaki Kürt genç göğsünden vuruldu. Her ikisi de 20 yaş altının sokağa çıkması yasak olduğu için vuruldu. Tüm bunlara rağmen yapabileceği tek işlem para cezası kesmek olan polis, iki genci vurmaktan çekinmemiştir. Diyarbakır emniyetinden servis edilen işkence görüntüleri, Ankara’da Barış Çakan’ın Kürtçe müzik dinlediği için katledilmesi, devlet politikasının yansımasıdır. Çünkü Kürt ya da Arap olmak, şehrin varoş mahallelerinde yaşamak, işçi olmak, kadın olmak öldürüldüğünüzde katilinizin cezasız kalması demektir. Pandemi sürecinde işçiler bir yandan açlığın ve ölümün pençesine atılırken, diğer yandan ise kolluk sermayenin huzuru için çalıştı. AVM’ler açıkken, parklarda oturanlara ya para cezası kesildi ya da şiddet uygulandı. 20 yaş altının çalışmasının yasak olmadığı, işçilerin pandemi süresince güvencesiz ve patronlara verilen özel izinlerle çalıştırıldığı bir süreçte, sokağa çıkanlara saldıranlar, para cezaları yazanlar demagojiler ile pandemiyle mücadele ettiklerini iddia ediyorlar.”

'HALKIN İSYANINDAN KORKSUNLAR!'

Polis şiddetine karşı Kadıköy’de eylem yapan gençlik örgütlerine yönelik polis saldırısına da tepki gösteren Çubuk, “Devrimciler olarak tüm dünyada eşitsizliğe ve zulme karşı mücadele ediyoruz. ABD'de ırkçılığa karşı başlayan kapitalizmin can damarlarına yönelen mücadeleyi ve Amerika halklarının isyanda ortaya çıkardığı birlik ve dayanışmayı tüm enternasyonal duygularımızla selamlıyoruz. Emperyalist-kapitalistler; halkların isyanından korkadursun, bu ateş dünyayı sarar” dedi.
Eylemi düzenleyen siyasi partiler ise şöyle: Halkların Demokratik Partisi, Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Mücadele Birliği, Proleter Devrimci Duruş."