FCÎK yeni Şura üyelerini seçti

FCÎK yeni Şura üyelerini seçti

Federasyona Civaka Îslamiya Kurdistan (FCÎK) hafta sonu Almanya’nın Hagen kentinde gerçekleştirdiği 5. Kongresi ile yeni yönetimini belirledi. Başkanlığına Hafız Ahmet Turhallı’nın seçildiği kongre’de İslam adını kullanan çetelerle mücadele ve kadın hakları da tartışıldı.

Hagen’de Kürt Demokratik Toplum Merkezi’nde yapılan kongreye, aralarında KNK Eşbaşkanı Tahir Kemalizade, Şehit ve Kayıp Aileleri Kurumu Temsilcisi Salih Cizirî, Kürt Enstitüsü’nden Fevzi Özmen, UTAMARA Temsilcisi Sultan Öğer’in de bulunduğu yaklaşık 250 kişi katıldı.

FCÎK Başkanı Mele Mihyeddin, kongrenin açılış konuşmasında şunları söyledi: “Biz mazlum Kürt milleti olarak kendi vatanımızı, topraklarımızı savunuyoruz. Onun için bu çetelere karşı birlik olmalıyız. Bu çeteler, zulümkardır, insanlıkla, İslam’la alakaları olmayan katillerdir. DAİŞ gibi çeteler, İslamiyet’in adını kullanarak, Kürdistan şahsında, Ortadoğu’yu kan gölüne çevirmek istiyor.”

‘DAİŞ’E KARŞI MÜCADELE MÜSLÜMANLARIN GÖREVİ’

Mele Mihyeddin, insanlık düşmanı DAİŞ çetelerine karşı mücadelenin Müslüman Kürtlerin görevi olduğunun altını çizdi.

Kongrede KNK Başkanı Tahir Kemalizade, Tekman Belediye Eşbaşkanı Ali Sait Fırat, UTAMARA Temsilcisi Sultan Öğer de hem Kobanê direnişini değerlendi, hem de FCÎK yapısına ilişkin önerilerde bulundu.

Sultan Öğer, FCÎK’in eşbaşkanlık sistemiyle yönetilmesini, kadınların da mirasta pay alması konusunu FCÎK’in gündemde tutmasını önerdi. 

KNK Başkanı Tahir Kemalizade mesajında “Kobanê zaferi, İslam’ı kendi kirli çıkarları için sahtekarca kullananları boşa çıkarmış ve özellikle de Tayyip Erdoğan’ın sevincini kursağında bırakmıştır” diye konuştu.

Tekman Belediyesi Eşbaşkanı Ali Sait Fırat da şunları söyledi: “Kobanê zaferi, İslam’ı kullanan sahtekarlara ve çeşitli güçlerin taşeronlarına karşı gerçek Müslümanlar olarak birlikte mücadele etme ve örgütlülüğümüzü geliştirme gerekliliğini gösterdi.”

YÖNETİM İKİ YIL GÖREV YAPACAK

Bir yıllık faaliyet raporunun okunmasından sonra tartışma gündemi açıldı ve seçime geçildi. 6 adayın yarıştığı başkanlık seçiminde, Hafız Ahmet Turhallı önümüzdeki iki yıl için başkan olarak seçildi.

5’i kadın olmak üzere toplam 21 kişi, yeni şuraya seçildi.

Seçimin sonunda başkan Hafız Ahmet Turhallı ile birlikte, yeni şura üyeleri şunlar: Taliye Bal, Nazire Gültekin, Hatice Turhallı, Heci Fatma, Yıldız Hoca, Mele Şafii Bali, Nizamettin Toğuç, Mele Muhiddin Kurtay, Mele Mihemmed Çağlı, Harun Sever, Mele Şevket Çakın, Mele Eli, Mele Evdila Dilo, Sabri Temel, Mele Şahin Çaparlar, Mele Sait Akbana, Mele Kasım Ulusoy, Abdullah Alıcı, Fewzi Demirağ ve Mele Yüksel Durmaz.

Şura dışında 5 kişilik disiplin, 5 kişilik de denetleme kurulu oluşturuldu.

5. Kongre’de alınan kararlardan bazıları şöyle:

* FCÎK, DAIŞ’i İslam ve genelde insanlık ahlakı ve pratiğinin düşmanı olarak görür. Buna karşı mücadele için tüm İslam alemine çağrıda bulunur.

* FCÎK, Kobanê’de Kürt halkının DAIŞ’e karşı askeri ve siyasi zaferini kutlar, Şengal’deki direniş ve oradaki Êzîdî halkımızın kaderini tayin hakkı temelinde özerklik çalışmasını selamlayıp destekler.

* FCÎK, Kürdistan Ulusal Kongresi’nin biran önce toplanması için dört parçadaki Kürt siyasi parti, örgüt ve hareketlere çağrıda bulunur.

* FCÎK, Kuzey Kürdistan’da, Sayın Abdullah Öcalan’ın sorunun demokratik çözümüne dönük geliştirdiği projeyi destekler, AKP hükümetinden gerekli adımları hemen atmasını ister.

* FCÎK, ‘Öcalan’ın Özgürlüğü Kürdistan’ın Özgürlüğüdür’ şiarı temelinde, Sayın Öcalan başta olmak üzere, başta Türkiye ve İran olmak üzere cezaevlerindeki tüm Kürt siyasi tutsakların serbest bırakılmasına dönük çalışmalar yürütür.

* FCÎK, Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de 7 Haziran’da yapılması beklenen milletvekilliği genel seçimlerinde HDP’yi destekler, başarısı için aktif çalışma yürütür.

* FCÎK, kadına karşı her türlü ayrımcılık, haksızlık ve şiddete, zorla ve küçük yaşta evlendirilmeye, çok eşliliğe, başlık parası alıp vermeye karşı, aktif mücadele yürütür. Bunun için Kadın Buluşma Merkezi UTAMARA’nın ilgili kampanya ve projelerini destekleyip ortak çalışmalar yürütür.

* FCÎK Şurası ve bağlı camilerde, bundan böyle eşbaşkanlık sisteminin uygulanarak, yönetimlerde kadın sayısının artırılması.

* Kadınlara dönük konferans yapılması.

* Avrupa genelinde Demokratik İslam Konferanslarının gerçekleştirilmesi.

* Kürtlere yönelik kültürel soykırıma karşı, Kürt dili ve kültürünün başta çocuk ve gençler arasında olmak üzere korunup geliştirilmesine dönük kapsamlı çalışmaların yapılması.